Demeter versus Biologisch

Demeter versus Biologisch

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:
Voor mensen die nog een stapje verder willen gaan dan biologisch is er Demeter. Demeter is een keurmerk voor biologisch-dynamische landbouw. De Demeter producten voldoen in ieder geval aan de voorwaarden van biologische producten en moeten aan nog strengere eisen voldoen. Tevens wordt er nog meer rekening gehouden met het welzijn van de dieren.

Strengere eisen

Voor Demeter gelden strengere eisen dan bij biologisch:
  • Waar een biologisch bedrijf bijvoorbeeld 60% van de voerbehoefte door het bedrijf zelf voorzien wordt, is dat bij een Demeter bedrijf 80%.
  • Ook dienen de kalveren de eerste drie maanden bedrijfseigen melk te krijgen (bij lammetjes en veulens is dit 45 dagen), bij biologische bedrijven mag ook melkpoeder gebruikt worden.
  • Bij pluimvee moet 30% van het voer uitgestrooid krijgen. In de bio-industrie zijn hier geen regels voor.
  • Op het gebied van bemestingen mogen middelen zoals bloedmeel, beendermeel en verenmeel bij biologisch wel en bij Demeter niet worden gebruikt.
  • Het onthoornen van vee is niet toegestaan. Bij biologisch is dit wel toegestaan.
  • Bij kippen moet per honderd legkippen drie hanen aanwezig zijn. Bij biologisch zijn hier geen regels voor.
  • Ook word er vruchtwisseling toegepast want dit is goed voor de vruchtbaarheid van de bodem en daardoor zal de grond minder snel uitgeput raken.
Dit zijn een aantal voorbeelden van regels voor Demeter producten. Voor een compleet overzicht kunt u naar: https://www.stichtingdemeter.nl/demeter-normen-voor-de-landbouw

 Hogere prijs

Omdat er nog meer regels zijn voor demeter en biologische-dynamische landbouw nog minder intensief is, zul je dit ook in de hogere prijs zien. Dit is dan ook voor mensen die echt voor het welzijn van de dieren en voor het milieu kiezen en bereid zijn een nog hogere prijs te betalen.    

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing