Concentratieproblemen? Pak de oorzaak aan!

Concentratieproblemen? Pak de oorzaak aan!

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Soms heb ik wel eens moeite om aan een taak te beginnen en als ik dan eenmaal bezig ben, heb ik moeite met het negeren van prikkels. Beide gevallen zijn voorbeelden van concentratieproblemen en ik neem aan dat iedereen dit kan beamen. Meestal zijn deze problemen van tijdelijke aard, maar er zijn ook mensen die blijvend last hebben van concentratieproblemen. Problemen omtrent concentratie kunnen zich op de volgende manieren uiten:

 • Je hebt moeite om je aandacht bij één taak te houden.
 • Je hebt problemen met overzicht houden en ordenen.
 • Je bent chaotisch en vergeetachtig.
 • Je bent snel afgeleid door andere zaken.

Deze symptomen kunnen verschillende oorzaken hebben:

 • Verminderde hersenfunctie: dit wordt veroorzaakt door een slechtere doorbloeding van het hersenweefsel. Wanneer je last hebt van overgewicht, diabetes, je veel stress hebt, je rookt of van hoge leeftijd bent, heeft dit een negatieve invloed op je doorbloeding.
 • Hormonale veranderingen: hormoonschommelingen tijdens de menopauze of een zwangerschap zijn van invloed op de werking van je hersenen en het concentratievermogen.
 • Onderliggende oorzaken als een depressie, burn-out of relatieproblemen: wanneer deze problemen verholpen worden, verdwijnt de concentratiestoornis meestal.

Concentratieproblemen kind

Zoals eerder gezegd hebben oudere mensen meer last van concentratieproblemen omdat de doorbloeding van de hersenen langzaamaan minder wordt. Maar ook kinderen kunnen last hebben van concentratieproblemen. Door aandoeningen als ADD (Attention Deficit Disorder) en ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) kunnen ze moeite hebben met het concentreren op bepaalde schooltaken waardoor de leerprestaties hieronder kunnen lijden. Daarnaast kunnen kinderen met een concentratiestoornis ook een negatief zelfbeeld krijgen en daarom is het belangrijk dat de stoornis op tijd opgemerkt wordt.

Concentratieproblemen behandeling

We weten nu wat concentratieproblemen zijn en waar ze vandaan komen, maar hoe los je de problemen op? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

 • Probeer ernstige stress te vermijden. Een beetje stress houdt je gefocust, maar teveel stress belemmert het helder nadenken.
 • Maak momenten vrij voor het checken van je e-mail of sociale media en sluit deze daarna af. Hierdoor ben je minder snel afgeleid.
 • Pak vermoeidheid aan. Vermoeidheid zorgt ervoor dat je je minder goed kunt focussen en daarom is het belangrijk om de oorzaak van de vermoeidheid aan te pakken.
 • Eet voldoende. Wanneer je te weinig eet functioneren je hersenen niet en daarom is het niet verstandig om maaltijden over te slaan.
 • Ga in de pauze even naar buiten. Daglicht, frisse lucht en beweging hebben een positieve invloed op je concentratie.
 • Concentreer je op één taak tegelijk. Multitasken klinkt aantrekkelijk, maar onderzoek wijst uit dat je er niet productiever van wordt. Vind je een bepaalde taak niet leuk om te doen? Werk dan 25 minuten hard door en neem 5 minuten pauze. Herhaal dit tot je 4 keer 25 minuten gewerkt hebt en neem daarna een langere pauze van een (klein) half uur.

Wanneer de concentratieproblemen ervoor zorgen dat je niet meer kunt functioneren is het verstandig om contact te zoeken met je arts. Misschien worden de concentratieproblemen wel veroorzaakt door een van de eerdergenoemde stoornissen en een arts kan je adviseren over een passende behandeling. Daarnaast zijn er ook natuurlijke middelen beschikbaar om de concentratie te verbeteren, dus kom gerust langs om advies hierover te vragen.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing