Trombose voorkomen door een gezonde leefstijl

Trombose voorkomen door een gezonde leefstijl

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Wanneer je een wondje hebt, stollen je bloedplaatjes en stollingseiwitten om het bloeden door middel van een korstje te stoppen. Zo'n stolsel kan ook ontstaan zonder dat je een wondje hebt en dat wordt trombose genoemd. De naam trombose komt af van het stolsel dat ook wel een trombus wordt genoemd. Dit kan gebeuren wanneer het bloed te langzaam stroomt omdat je bijvoorbeeld te lang stil zit. Trombose kan erg gevaarlijk zijn en leiden tot een longembolie, een hart- of herseninfarct. Als een stolsel losraakt van de wand van het bloedvat wordt het met de bloedstroom meegevoerd. Het propje kan vervolgens vast komen te zitten in een ader of slagader; dit noemt men een embolie. Het stolsel kan de ader gedeeltelijk of helemaal afsluiten waardoor het weefsel achter het bloedpropje geen zuurstof meer krijgt en kan afsterven.

Symptomen trombose

Trombose komt het meest voor in de benen, de longen, het hart en de hersenen waar het zich op de volgende manieren uit:

  • Benen: dik, warm, pijnlijk, rood en glanzend
  • Longen: benauwdheid, snelle ademhaling, pijn bij het ademen, het ophoesten van bloed, zweten, een bleek gezicht en flauwvallen.
  • Hart: pijn op de borst met uitstraling naar de schouderbladen, armen, hals, kaak of maag, zweten en misselijkheid.
  • Hersenen: verlamming van helft van het lichaam, uitval van het zicht, een scheve mond, spraak- en coördinatieproblemen.

Trombosebeen

In de diepliggende aderen van het onderbeen komt trombose vaak voor. Het stolsel voorkomt dat het bloed goed terugstroomt naar het hart wat tot de bovengenoemde klachten leidt. De symptomen kunnen ook van een andere aandoening afkomstig zijn of zelfs helemaal niet voorkomen. Daarom moet een echo uitsluitsel geven. Waarom de ene persoon trombose krijgt en de ander niet, ligt aan een combinatie van factoren. Ten eerste kunnen de bloedstollingen erfelijk zijn, maar ze kunnen ook veroorzaakt worden door roken, een hoog cholesterolgehalte, diabetes, kanker, een hoge bloeddruk, een zwangerschap of het slikken van een anticonceptiepil met oestrogeen. Daarnaast heb je ook een verhoogde kans om de aandoening te krijgen wanneer je ouder wordt.

Behandeling trombose

Aangezien je bij trombose te maken hebt met bloedstollingen zal een arts antistollingsmiddelen voorschrijven. Wanneer hoge bloeddruk de oorzaak is zul je hiervoor medicijnen krijgen. Als de trombose zich in je been bevindt, wordt het ingezwachteld om de zwelling te laten afnemen en daarna wordt er nog een soort steunkous aangemeten die het vocht uit je been afvoert. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen en daarom hebben we de volgende leefstijladviezen voor je:

  • Stop met roken.
  • Vermijd langdurig stilzitten of -staan.
  • Beweeg minstens een half uur per dag.
  • Zorg dat je gevarieerd en gezond eet.
  • Drink maximaal 1 (vrouwen) of 2 (mannen) glazen alcohol per dag.

 

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing