Kuitkramp als stoorzender voor je nachtrust

Kuitkramp als stoorzender voor je nachtrust

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Je ligt lekker te slapen en ineens word je wakker met een stekende pijn in je kuit: kuitkramp. We kennen kramp natuurlijk als een klacht die voorkomt tijdens of na het sporten, maar ook de slapende Nederlander heeft er regelmatig last van.

Aanhoudende kuitkramp

Bij kramp in de kuit trekt de spier uit het niets samen en krijg je last van stekende pijn. Wanneer je de spier aanraakt is er meestal een harde zwelling te voelen. De verkramping komt niet alleen in de kuit voor; ook je voeten zijn er gevoelig voor. Kramp kan zowel tijdens inspanning als in rust voorkomen en duurt maximaal enkele minuten. Toch zijn die enkele minuten voldoende om voor 40% van de Nederlanders, en dan vooral vrouwen, flinke pijn te veroorzaken.

Kramp in kuit tijdens slapen

Bij nachtelijke kramp word je tijdens het slapen overvallen door een stekende pijn in je kuit. Zoals eerder gezegd komt kuitkramp vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit geldt vooral voor zwangere vrouwen: zij hebben namelijk zes keer zoveel kans op nachtelijke krampen dan mannen. Gelukkig is deze verhoogde kans op kramp tijdelijk en neemt dit na de zwangerschap weer af. Mensen boven de 65 zijn de grootste pechvogels aangezien zij in de nacht de meeste kramp ervaren. Overigens is het belangrijk om te melden dat spierkrampen normaal zijn bij mensen met een goede gezondheid en daarom is het iets waar je je niet heel druk om hoeft te maken. De oorzaak van de kramp is in de meeste gevallen onbekend, maar als het heel frequent voorkomt kan het zijn dat je een neuromusculaire aandoening, oftewel spierziekte, hebt. Een bezoekje aan de huisarts kan daarom sowieso geen kwaad.

Wat te doen tegen kramp in kuit

De oorzaak van kuitkrampen is dus niet precies bekend, maar we hebben wel een aantal adviezen voor je die de pijn verlichten:

  • Zorg voor een goede vochtbalans in je lichaam. Drink voldoende water en matig met alcohol.
  • Zorg voor een goede slaaphouding. Het is belangrijk dat je voeten hoger liggen dan je hoofd zodat er minder bloed naar je benen stroomt. Dit zou de kramp moeten voorkomen.
  • Zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding. Het is belangrijk om alle voedingsstoffen voldoende binnen te krijgen. 

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing