Brandwonden: water en de rest komt later

Brandwonden: water en de rest komt later

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Het is te hopen dat je het niet zelf meemaakt, want ze kunnen erg pijnlijk zijn en soms blijvende schade aanrichten: brandwonden. Brandwonden zijn er in alle soorten en maten. Zo kan je huid verbrand zijn door de zon, vuur, kokend waker en door chemische stoffen. De ene wond is ernstiger dan de ander en ze vereisen allen een specifieke behandeling. Er wordt gesproken van brandwonden wanneer de huid zichtbaar beschadigd is door contact met vlammen, hete vloeistof,  een heet voorwerp, elektriciteit of een chemische stof. De verbranding kan alleen de bovenste huidlaag beschadigen, maar ook diepere lagen kunnen aangetast worden. De wonden worden ingedeeld naar ernst: eerstegraads, tweedegraads en derdegraads.

1e graads brandwond

Bij een eerstegraads verbranding is de huid niet stuk en daarom wordt er gesproken van verbranding en niet van een brandwond. Te lang in de zon zitten kan een oorzaak zijn van dit type verbranding. Een eerstegraads verbranding is niet gevaarlijk, maar kan wel erg veel pijn doen. Gelukkig is de verbranding in de meeste gevallen binnen 24 uur verdwenen. Je herkent dit type verbranding aan de volgende symptomen:

 • De huid is nog heel.
 • De huid is soms wat opgezwollen.
 • De huid is roze of rood verkleurd en droog.
 • Je hebt een prikkelend of pijnlijk gevoel.

2e graads brandwond

Tweedegraads brandwonden worden ingedeeld in twee verschillende gradaties: oppervlakkige en diepe wonden. Het verschil tussen beide soorten is lastig te zien, maar zodra de huid kapot is of er blaren ontstaan is het verstandig om de huidarts te raadplegen. Een tweedegraads verbranding is meestal binnen enkele dagen tot vijf weken genezen. We zetten de symptomen van beide gradaties voor je op een rijtje. Te beginnen bij de oppervlakkige wonden:

 • De opperhuid is beschadigd tot in de lederhuid.
 • De huid is rozerood van kleur en glanst.
 • De huid is nat.
 • Je hebt blaren op je huid.
 • De huid is soepel.
 • De huid is pijnlijk.

De meeste symptomen van diepe tweedegraads brandwonden komen overeen met die van oppervlakkige verbrandingen. De huid is alleen nog meer beschadigd en is roodwit van kleur.

3e graads brandwond

Derdegraads verbrandingen doen het minste pijn maar zijn de ernstigste verwondingen. De pijn is vaak afwezig doordat de zenuwen beschadigd zijn, maar het is de tweedegraads wond die eromheen zit die pijn doet. De opperhuid, de lederhuid en zelfs het onderliggende vetweefsel zijn aangetast. In deze situatie moet je altijd een arts raadplegen: in de meeste gevallen is namelijk een huidtransplantatie nodig. Je kunt een derdegraads verbranding aan de volgende zaken herkennen:

 • De opperhuid, de lederhuid en het onderliggend vetweefsel zijn beschadigd.
 • De huid is wit, beige of donkerbruin van kleur.
 • De huid is droog en voelt leerachtig aan.
 • De huid is stug.
 • Doet nauwelijks pijn.

Brandwonden behandelen

In alle gevallen is het belangrijk om de huid na de verbranding zo snel mogelijk te koelen met water. Water met een temperatuur tussen de 15 en 30 graden heeft de voorkeur. Het gebruik van koud water is af te raden omdat dit voor pijn en zelfs onderkoeling kan zorgen. Wanneer er geen stromend water in de buurt is kun je ook natuurlijk water gebruiken. Al het water is namelijk beter dan geen water! In het geval van ernstige verbranding is het altijd verstandig om een arts te raadplegen. In sommige gevallen kan de verbranding namelijk zo ernstig zijn dat je in een brandwondencentra behandeld moet worden. Voor de minder ernstige verbranding zijn er ook tal van goede en bewezen middelen beschikbaar. Kijk ook een naar het volgende filmpje van Staudt wondzalf.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing