Astma: puffer verzacht chronische longontsteking

Astma: puffer verzacht chronische longontsteking

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Astma is een veel voorkomende ziekte in ons land: ruim een half miljoen mensen zijn astmapatiënt. Zij hebben moeite met ademhalen, zijn kortademig, maken een piepend geluid of moeten hoesten. Maar wat is deze longaandoening precies en misschien nog wel belangrijker: hoe is het te behandelen?

Wat is astma?

Laten we beginnen met de vraag wat astma nu precies is. Astma is een chronische ontsteking aan de longen en om precies te zijn een ontsteking van de slijmvliezen aan de binnenkant van de longen. Wanneer deze geïrriteerd raken en opzwellen heeft dat de volgende gevolgen:

  • De spieren rondom de longen trekken zich samen.
  • De slijmproductie van de slijmvliezen gaat omhoog.
  • Ademhalen wordt steeds moeilijker en de longen gaan vol zitten met lucht.
  • Je lichaam neemt nauwelijks zuurstof op waardoor je benauwd wordt en een aanval krijgt.

Zo'n astma-aanval kan veroorzaakt worden door verschillende zaken:

  • Allergieën voor huisstofmijt, schilfers van dieren, stuifmeel, pollen en sporen van schimmel.
  • Geuren als tabak, parfum, gebraden vlees, isolatiemateriaal en spaanplaat.
  • Andere oorzaken als medicijngebruik, bepaalde voedingsmiddelen, het weer, het doen van inspanningen, stress en emoties.
  • Erfelijkheid: kinderen waarvan één van de ouders astma heeft hebben 50% kans om de ziekte te krijgen en bij kinderen waarvan beide ouders aan de aandoening lijden is die kans zelfs 75%.

Astma behandeling

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: astma is een chronische aandoening die niet te genezen valt. Toch zijn er wel manieren om het leven met deze longaandoening draaglijker te maken. Zo kan een arts je luchtwegverwijders en of ontstekingsremmers voorschrijven. Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spieren rondom de longen verslappen en de longen genoeg zuurstof op kunnen nemen. Hiermee verdwijnt de benauwdheid. De ontstekingsremmers gaan de ontsteking aan de slijmvliezen te lijf waardoor de patiënten beschermd worden tegen eerdergenoemde prikkels. Deze medicijnen kun je als tabletten innemen, maar bekender is de zogenaamde inhalator of puffer. Het voordeel van die laatste is dat de medicijnen direct in de luchtwegen terechtkomen. Daarnaast zijn er diverse natuurlijke middelen beschikbaar, bv Chi Davos Kuurolie maar ook ander merken hebben we beschikbaar. Zie hieronder een paar voorbeelden.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing