Reuma: de bekendste en meestvoorkomende vormen

Reuma: de bekendste en meestvoorkomende vormen

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Reuma is een ziekte die ontzettend vaak voorkomt: in Nederland hebben zo'n twee miljoen mensen er last van. Meestal wordt het gezien als één ziekte, maar dat is eigenlijk niet zo: het is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Van die honderd verschillende aandoeningen zijn er drie veelvoorkomend. Deze worden dan ook 'de grote drie' genoemd: ontstekingsreuma, artrose en wekedelenreuma. Reumatische ziekten zijn chronisch en patiënten hebben iedere dag te maken met pijn en stijfheid. Overigens is het een fabel dat er gedacht wordt dat de ziekten alleen bij oudere mensen voorkomen. Zestig procent van de patiënten is jonger dan 65 jaar en zelfs kinderen kunnen reuma krijgen.

Ontstekingsreuma

Een van die zogenaamde grote drie is ontstekingsreuma. In dit geval zorgen ontstekingen ervoor dat onder andere de gewrichten beschadigd worden. Ook het slijmvlies rond de gewrichten kan ontstoken zijn en hierdoor maakt het lichaam meer gewrichtsvocht aan. Dit leidt tot opgezwollen gewrichten die pijn en stijfheid veroorzaken. Zo'n 420.000 mensen in ons land hebben te maken met deze vorm van reuma. Reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew zijn de bekendste vormen van ontstekingsreuma.

Artrose

De meeste mensen met reuma lijden aan artrose en dat zijn er veel: 1,1 miljoen mensen in totaal. Bij artrose vermindert de kwaliteit van het kraakbeen waardoor het dunner en zachter wordt. Als gevolg hiervan vervormt het bot onder het kraakbeen. Aan de rand van het gewricht ontstaan knobbels die de beweeglijkheid van het gewricht beperken. Dit kan weer leiden tot beknelde zenuwen die pijn, gevoelsstoornissen en krachtsverlies met zich meebrengen. Artrose kan in ieder gewricht voorkomen maar in deze gewrichten gebeurt dat het vaakst:

  • Nek
  • Onderrug
  • Knieën
  • Heupen
  • Duim
  • Vingers
  • Grote teen.

Artrose is chronisch en wordt langzaamaan steeds erger.

Wekedelenreuma

Deze vorm van reuma zorgt voor pijn in weke delen als het gewrichtskapsel, de slijmbeurs, banden, pezen en spieren. In sommige gevallen wordt deze pijn veroorzaakt door een ontsteking aan de pees of een slijmbeurs, maar de pijn kan ook zonder ontsteking aanwezig zijn. Dat laatste is het geval bij fibromyalgie en dat levert naast pijn ook vermoeidheid en slaapproblemen op. In Nederland kampen zo'n 240.000 mensen met wekedelenreuma.

Acuut reuma

Naast 'de grote drie' bestaat er ook nog acuut reuma. Dit is een tijdelijke vorm van gewrichtspijn of gewrichtsontsteking die plotseling kan ontstaan na een bacteriële infectie van A-streptokokken. Bij deze vorm van reuma heb je last van pijn en vindt er een zwelling of verkleuring van je gewrichten plaats. Acuut reuma komt vooral voor bij kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Hierbij moet wel aangetekend worden dat deze vorm in Nederland nauwelijks voorkomt, omdat de hygiëne in ons land over het algemeen erg goed is. In tegenstelling tot de eerdergenoemde vormen gaat acuut reuma in de meeste gevallen binnen vijf maanden vanzelf over. Er is echter wel een verhoogde kans dat het opnieuw terugkomt.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing