Paniekaanval? Probeer je gedachten te veranderen

Paniekaanval? Probeer je gedachten te veranderen

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Laatst bijgewerkt: 22-02-2022

Wanneer je uit het niets een explosieve en intense aanval van angst en spanning ervaart, zou dat kunnen duiden op een paniekaanval. In Nederland heeft 4 procent van de bevolking wel eens last gehad van een paniekaanval. Tijdens een paniekaanval kun je lichamelijke en psychische klachten ervaren, zo kun je het gevoel hebben dat je gek wordt of het gevoel hebben dat je gaat flauwvallen. In deze blog worden oorzaken en symptomen van paniekaanvallen beschreven en daarnaast worden er tips gegeven wat je tijdens een paniekaanval het best kunt doen.

Oorzaken paniekaanval

Op de vraag hoe ontstaat een paniekaanval is geen eenduidig antwoord te geven. Een combinatie van verschillende factoren zorgt ervoor dat een paniekaanval kan ontstaan. Factoren die hierbij meespelen zijn onder andere; erfelijkheid, ingrijpende gebeurtenissen, stress, hormonen en vermoeidheid. Vaak kan een ingrijpende gebeurtenis, een periode van stress of vermoeidheid gepaard met erfelijkheid ertoe leiden dat een paniekaanval kan ontstaan. Een andere factor is de angst voor een paniekaanval. Heb je al eerder last gehad van een paniekaanval, dan is de kans aanwezig dat je hier extra bang voor bent, de angst voor een paniekaanval lokt als het ware een nieuwe aanval uit. Een paniekaanval voelt alsof je lichaam het niet meer aankan, dit is te herkennen aan je hart wat sneller gaat kloppen, een snelle ademhaling, een jagend of benauwd gevoel en het beginnen met trillen. Een paniekaanval kan qua duur verschillen, zo kan een paniekaanval een aantal minuten tot anderhalf uur duren.

Symptomen paniekaanval

Hoe weet je nu of je daadwerkelijk een paniekaanval hebt gehad? Een aanval gaat gepaard met verschillende symptomen die onder te verdelen zijn in fysiek en mentale symptomen. Fysieke symptomen die kunnen optreden bij een paniekaanval zijn:

 • Misselijkheid
 • Hartkloppingen
 • Zweten
 • Druk op de borst
 • Gevoel van ademnood
 • Koude rillingen
 • Wazig zicht
 • Duizeligheid
 • Droge mond
 • Overgeven
 • Trillen
 • Tintelend gevoel
 • Diarree 
 • Maagpijn

Het hebben van een paniekaanval geeft niet alleen fysieke klachten. Gedurende een paniekaanval krijg je ook last van mentale klachten die als zeer beangstigend kunnen worden ervaren:

 • Het gevoel dat je geen controle hebt.
 • Het gevoel hebben dat je gek wordt.
 • Het gevoel hebben dat je los van jezelf staat.
 • Het gevoel hebben dat je omgeving er anders uit ziet.
 • Het gevoel dat je dood gaat.
 • Het gevoel dat je flauw gaat vallen.
 • Een gevoel van onwerkelijkheid.

Wat te doen bij een paniekaanval

Een paniekaanval wordt vaak als zeer heftig ervaren, de belangrijkste vraag is dan ook wat moet ik doen tijdens een paniekaanval om het te laten stoppen? Er zijn verschillende tips die je kunt gebruiken tijdens een paniekaanval. De situatie ontstaat door angst en niet door een ziekte, probeer daarom ook jezelf gerust te stellen om zo stress te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen te doen, 3 seconden inademen en 6 seconde uitademen. Daarnaast helpt het om afleiding te zoeken. Dit kan al door een glas water te gaan drinken of door te bewegen. Als de paniekaanvallen vaker voorkomen heb je misschien last van een paniekstoornis en is het raadzaam om contact op te nemen met een arts, een therapeut of een psycholoog. Samen met hen kun je nagaan waar de angst vandaan komt en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Een vaak succesvolle behandeling is cognitieve gedragstherapie. Hierbij probeer je samen met de psycholoog of therapeut je gedachten die samenhangen met een paniekaanval te veranderen. Die gedachten zijn van invloed op je gevoel en daarmee kun je paniekaanvallen in het vervolg voorkomen. 

Bij Broeders Gezondheidswinkel kun je terecht voor verschillende natuurlijke rustgevers bedoeld voor tijdens een paniekaanval.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons, plaats een reactie onder deze blog of bezoek onze winkel! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.
 

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing