Nachtzweten? Zo hou je het droog!

Nachtzweten? Zo hou je het droog!

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Word je wel eens midden in de nacht wakker en ben je helemaal klam? Misschien heb je dan last van nachtzweten. Zweten wanneer het warm is of wanneer je aan het sporten bent, is heel normaal. Daar heeft bijna iedereen last van. Maar nachtzweten is bijzonder omdat je tijdens je slaap weinig inspanning verricht. Je lichaam zweet om de lichaamstemperatuur te regelen en om van overtollige warmte af te komen. Wanneer je 's nachts veel zweet is daar vaak geen duidelijke oorzaak voor.

Oorzaak nachtzweten

Om het nachtelijk zweten aan te pakken is het belangrijk om te weten wat de oorzaak is van die overtollige transpiratie. Dat achterhalen van die oorzaak is nog niet zo gemakkelijk omdat er veel verschillende redenen zijn waarom je 's nachts kunt zweten. Een aantal mogelijke oorzaken op een rij:

  • De menopauze of overgang.
  • Infecties die koorts veroorzaken.
  • Idiopathische hyperhidrosis: wanneer de oorzaak onbekend is.
  • Kanker.
  • Medicijnen zoals antidepressiva of paracetamol.
  • Hypoglykemie: te lage bloedsuikerspiegel.
  • Hormonale aandoeningen.
  • Slaapapneu.
  • Stress of angstgevoelens.
  • Nachtmerries.

Daarnaast kan het natuurlijk ook liggen aan omgevingsfactoren als een kachel die te hoog staat of het slapen onder een te dik dekbed.

Wat te doen tegen nachtzweten

Er eenvoudige manieren om het nachtelijk transpireren te verminderen. Zo kun je de temperatuur in huis verlagen door de verwarming lager te zetten of het raam open te zetten. Zorg ervoor dat je luchtige kleding draagt en slaap onder vochtafstotende dekens. Vermijd lichamelijke inspanning vlak voor het slapengaan, omdat je lichaam dan niet snel genoeg kan afkoelen. Het eten van pittig voedsel, het drinken van alcohol of het gebruiken van drugs zijn ook van invloed op nachtzweten. Vermijd deze middelen dus zo veel mogelijk.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing