Ontstoken tandvlees? Gebruik floss, ragers en stokers

Ontstoken tandvlees? Gebruik floss, ragers en stokers

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:
Het klinkt vrij onschuldig, maar dat is het zeker niet: ontstoken tandvlees. Wanneer je last hebt van chronisch ontstoken tandvlees (parodontitis) kan het zijn dat je tanden en kiezen verliest. Het kan zelfs leiden tot diabetes en hart- en vaatziekten. Dit klinkt misschien als een 'ver-van-mijn-bedshow' maar dat is het niet: een op de drie Nederlanders heeft namelijk last van parodontitis.

Oorzaak ontstoken tandvlees

Je tandvlees kan gaan ontsteken wanneer je je tanden niet genoeg poetst. Dit geldt ook voor de ruimtes tussen de tanden. Door je tanden niet goed te poetsen ontstaat er tandplak en deze plak zit vol met bacteriën. Tandplak hoopt zich op tussen tanden en kiezen en hierdoor raakt het tandvlees ontstoken. Maar een slechte mondhygiëne is niet de enige oorzaak van ontstoken tandvlees. Ook roken, het eten van vet voedsel en het eten van weinig vitaminerijk voedsel vergroot de kans op een ontsteking. Hoe weet je of je tandvlees ontstoken is? Dat is simpel: wanneer je tandvlees bloedt is het ontstoken.

Wat te doen tegen ontstoken tandvlees?

Om van ontstoken tandvlees af te komen is beter poetsen niet genoeg. Het is ook belangrijk om in de weer te gaan met floss, ragers en tandenstokers. Deze middelen helpen je om tandplak op lastig bereikbare plekken te verwijderen. Ook een tandarts of mondhygiënist kan de tandplak en -steen weghalen en daarmee de ontsteking verhelpen. Wanneer er sprake is van een ernstige ontsteking kan het zijn dat er een operatie aan te pas moet komen. De ruimtes tussen het tandvlees en de tanden worden dan behandeld tegen tandplak en tandsteen.

Tips om ontsteking te voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen en daarom hebben we een aantal adviezen voor je op een rijtje gezet:
  • Houd de mond schoon door middel van goed poetsen met een elektrische tandenborstel en het gebruik van ragers en stokers.
  • Drink voldoende water.
  • Rook niet.
  • Probeer stress te verminderen.
  • Eet gezond en neem je rust: hierdoor zorg je voor een goede weerstand.
  • Ga regelmatig naar de tandarts of een mondhygiënist.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing