Oorontsteking van het middenoor of de gehoorgang

Oorontsteking van het middenoor of de gehoorgang

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:
Een oorontsteking is de nachtmerrie van ieder kind en zijn of haar ouders. Een ontsteking van het oor is erg pijnlijk en brengt allerlei andere ongemakken met zich mee. Jonge kinderen krijgen vaker met een oorontsteking te maken dan volwassenen. Maar gelukkig herstellen zij ook sneller. Verschillende delen van het oor kunnen ontstoken zijn. Zo kun je een ontsteking aan het middenoor hebben, maar ook aan de gehoorgang. Een ontsteking van het middenoor komt vooral bij kinderen voor en is het gevolg van een verkoudheid. Volwassenen hebben vaker last van een ontsteking van de gehoorgang. Deze ontsteking ontstaat meestal door een bacterie, een schimmel, een aantasting van het oorsmeer, een allergie of irriterende stoffen.

Oorontsteking besmettelijk

Een ontsteking van het oor is in principe niet besmettelijk. Het verkoudheidsvirus dat de ontsteking van het middenoor veroorzaakt is dat wel. Bij een middenoorontsteking staat er flinke druk op het trommelvlies en die druk kan een scheurtje veroorzaken. Door dat scheurtje komt het ontstekingsvocht naar buiten. Het is wel belangrijk om op dat vocht te letten, want dit is namelijk wel besmettelijk.

Oorontsteking behandeling

Een ontsteking van het middenoor behandel je anders dan een ontsteking van de gehoorgang. Een geïnfecteerd middenoor hoef je eigenlijk niet te behandelen, want deze geneest vanzelf. Na een dag of drie is de ergste pijn over. Die pijn kun je overigens bestrijden door het gebruik van pijnstillers. Ook kun je bij het kind voor het slapen gaan een drupje sla-olie in het oor laten lopen en dit afdekken met een watje. De olie werkt net als pijnstillers verzachtend. Een ontsteking van de gehoorgang heeft wat meer tijd nodig om te genezen: zo'n twee tot drie weken. Deze ontsteking kun je effectief behandelen door middel van het gebruik van oordruppels. In sommige gevallen moet het oor eerst uitgespoten worden of moet de zwelling tegengegaan worden met een oortampon. Wanneer de ontsteking en de pijn aanhouden is het belangrijk om een arts te raadplegen en samen naar de behandelmogelijkheden te kijken. Zo kan de gehoorgang bijvoorbeeld te nauw zijn en om dat te verhelpen kan een operatie nodig zijn.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing