Winderigheid helpt je van je darmgassen af

Winderigheid helpt je van je darmgassen af

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Niet alle mensen geven het toe, maar toch iedereen doet het: winden laten. Gemiddeld laat een mens tien scheten per dag. Het laten van winden is heel normaal. Sterker nog: het is zelfs erg belangrijk! Door het laten van winden raak je namelijk darmgas kwijt. Wanneer je dat gas niet kwijtraakt kun je zelfs last krijgen van extreme winderigheid of een opgezette buik.

Last van winderigheid

Het last hebben van winderigheid is over het algemeen geen op zichzelf staande klacht. Winderigheid gaat vaak samen met rommelingen in de buik, een opgezette buik of krampen en wordt ook wel flatulentie genoemd. Wanneer je teveel last hebt van darmgassen kun je soms wel 30 tot 40 winden per dag laten. Houd deze vooral niet in, want wanneer je dat wel doet zullen de klachten alleen maar erger worden. Je zult het misschien niet geloven, maar het merendeel van de gassen die zich in de darmen bevinden zijn reukloos. Toch kunnen sommige winden behoorlijk stinken. Dat komt door zwavelverbindingen die vrijkomen in de darmen wanneer eiwitten afgebroken worden. De geur van darmgassen is afhankelijk van wat voor voedsel je binnenkrijgt en de samenstelling van je darmflora.

Oorzaken winderigheid

Winderigheid kan verschillende oorzaken hebben. De meest logische oorzaak is het inslikken van lucht. Wanneer je slikt komt er lucht in je maagdarmkanaal. In je dikke darm ontstaat gasvorming doordat de bacteriën in je darm onverteerbare voedselresten bewerken. Hierbij komen behoorlijk wat gassen vrij. Een klein gedeelte van het gas wordt vanuit het bloed doorgegeven aan de darm en andersom. Dit zijn normale oorzaken waar je niks aan kunt doen. Winderigheid kan ook ontstaan door de volgende zaken:

 • Het binnenkrijgen van producten die veel lucht bevatten (bijv. frisdrank, bier en brood).
 • Het eten van voedingsmiddelen als peulvruchten, uien, koolsoorten, fruit en light-producten.
 • Het binnenkrijgen van fructose (in fruit en vruchtensappen) en zoetstof sorbitol.
 • Het gebruik van medicijnen met een laxerende werking.
 • Je slikt teveel lucht in (bijv. door stress, roken, een slecht kunstgebit, snel praten, snel eten en drinken of hyperventilatie).
 • Je hebt last van verstopping.
 • Je hebt last van het prikkelbaredarmsyndroom.
 • Je bent lactose-intolerant.
 • Je bent gluten-intolerant.
 • Je hebt de ziekte van Crohn.

Wat te doen bij winderigheid

Flatulentie is dus niet erg, maar wel vervelend. Daarom geven we je hierbij een aantal tips om winderigheid te verminderen of te voorkomen:

 • Eet regelmatig en sla geen maaltijden over.
 • Eet rustig en kauw goed.
 • Neem voldoende tijd voor de maaltijd en praat niet teveel tijdens het eten.
 • Neem geen eerdergenoemde producten die zorgen voor extra gasvorming.
 • Kauw niet op kauwgom.
 • Stop met roken.
 • Voorkom verstopping door het eten van gezond en vezelrijk voedsel (door extra vezels kan gasvorming in het begin toenemen. Breid de hoeveelheid vezels geleidelijk uit en drink daarbij voldoende water).
 • Kies voor biogarde en karnemelk ipv gewone melk.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing