Overgewicht: wat is het en heb ik het zelf?

Overgewicht: wat is het en heb ik het zelf?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:
Overgewicht is een probleem waar wij in de westerse wereld mee te kampen hebben. Dit is in ons land niet anders: in 2018 was de helft van de mensen van 18 jaar en ouder te zwaar. Er worden teveel calorieën naar binnengewerkt en er wordt te weinig bewogen. Deze combinatie zorgt ervoor dat steeds meer mensen te veel wegen voor de lengte die ze hebben. 

Wat is overgewicht?

Oké, we weten dat mensen dus steeds zwaarder worden, maar wat betekent de term overgewicht nu eigenlijk? Volgens het voedingscentrum is er bij overgewicht te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Dit gebeurt wanneer het lichaam, gedurende een langere periode, meer energie binnenkrijgt via voedsel en drinken dan het verbrandt. Overgewicht is op te delen in twee categorieën: matig en ernstig. Die laatste wordt ook wel obesitas genoemd en brengt meer gezondheidsrisico's met zich mee. En die risico's die zijn er wel degelijk. Mensen die overgewicht hebben lopen meer risico op de volgende ziekten:
 • Hartinfarct.
 • Hersenbloeding.
 • Trombose.
 • Diabetes type 2.
 • Bepaalde vormen van kanker.
 • Verhoogde bloeddruk.
 • Galstenen.
 • Gewrichtsaandoeningen.
 • Spataderen.
 • Huidstrepen.
 • Cellulitis.
Wanneer er sprake is van obesitas heb je ook meer kans op de volgende aandoeningen:
 • Ademhalingsproblemen.
 • Slaapapneu.
 • Jicht.
 • Afwijkingen aan de wervelkolom.
 • Onvruchtbaarheid.
 • Menstruatiestoornissen.
 • Geboorteafwijkingen.
 • Psychische en sociale problemen.
 • Slechter functioneren van het lichaam.

Heb ik overgewicht?

De ernst van een te hoog gewicht lijkt ons inmiddels aangetoond. Nu rest ons de vraag: heb ik overgewicht? Hier kun je op twee verschillende manieren achter komen: door het meten van de omtrek van je middel of door je BMI (Body Mass Index) te berekenen. Die eerste methode heeft de voorkeur omdat de hoeveelheid vet in de buikholte aangeeft of je gezondheidsrisico's loopt. Buikvet geeft zuren en hormonen af aan het bloed en dat kan leiden tot vervetting van de lever, ongevoeligheid voor insuline, een grotere kans op een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Je meet de omtrek van je middel op het smalste punt tussen je onderste rib en de bovenkant van je heupbeen. Is je middelomtrek kleiner dan 80 cm (bij vrouwen) of 94 cm (bij mannen)? Je hebt geen verhoogd risico. Meet je middel meer dan 88 cm (vrouw) of 102 cm (man)? Dan is het verstandig om af te vallen. Iedereen die tussen deze waarden valt, loopt nog geen verhoogd risico maar wordt aangeraden op gewicht te blijven. Het berekenen van je BMI kun je hier doen. Alles tussen de 18,5 en 25 wordt gezien als een gezond gewicht. Kom je tussen de 25 en de 30 uit? Dan heb je matig overgewicht. Alles boven de 30 is obesitas en alles onder de 18,5 is ondergewicht. Hier moet wel bij gezegd worden dat het BMI niks zegt over je vetpercentage en dat het daarom belangrijk is om ook naar je middelomtrek te kijken.

Hulp en ondersteuning nodig?

Voor hulp en ondersteuning bij afvallen, verwijzen we u graag de categorie afslanken. Natuurlijk kunt u ook altijd contact met ons opnemen en advies vragen aan één van onze experts.  Wilt u liever bellen dan is dat ook mogelijk.  Tel: 0162-453223  

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing