Eelt: zo week en verwijder je de dode huidcellen

Eelt: zo week en verwijder je de dode huidcellen

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:
Een dikke gele of bruine laag onder je handpalmen of voeten noemen we eelt. Eelt is een verdikking van de bovenste huidlaag die uit dode huidcellen bestaat en die hard en ruw aanvoelt. Deze verdikking is er niet voor niets want deze beschermt je tegen schuren of druk. Overtollig eelt kan pijnlijk zijn en het lopen bemoeilijken. Niet iedereen krijgt te maken met eelt. Of je ermee te maken krijgt kan erfelijk bepaald zijn. Daarnaast kan het veroorzaakt worden door schoenen die niet goed passen, overgewicht of een verkeerde stand van de voeten. Ook het type beroep dat je uitoefent speelt een rol. Iemand die voor zijn werk veel loopt heeft een grotere kans om een eeltlaag te ontwikkelen dan een persoon die veel zit. Mensen die last hebben van een droge huid krijgen ook eerder te maken met een eeltlaag. Eelt kan ook voorkomen in de vorm van een likdoorn of hielkloven. Een likdoorn of ekstersoog ontstaat in een eeltlaag en heeft een harde kern met daaromheen geïrriteerde huid. De eeltlaag zelf doet geen pijn maar de irritatie is afkomstig van de likdoorn. Hielkloven zijn diepe groeven in de eeltlaag en deze kunnen ook erg pijnlijk zijn.

Eelt verwijderen

Zoals we eerder noemden is eelt in de meeste gevallen vrij onschuldig, maar kan het toch erg pijnlijk zijn. Daarom willen mensen er vaak zo snel mogelijk vanaf en dat kan op verschillende manieren. Het is verstandig om te beginnen met een voetenbad met lauw water. Week je voeten een minuut of vijftien hierin zodat de huid zacht wordt. Hierdoor is de huid gemakkelijker te verwijderen. Aan dat water kun je baking soda, azijn of citroen toevoegen om dit proces te vergemakkelijken. Zorg dat je je huid daarna goed droog maakt. Daarna kun je de eeltlaag verwijderen door middel van het schuren met puimsteen, een eeltvijl, een eeltrasp of een eeltschaaf. Het is wel belangrijk om niet te lang te schuren. Je wilt ten slotte niet de levende cellen beschadigen. Ook het gebruik van een eeltcrème kan het eelt verwijderen gemakkelijker maken. Deze crèmes verzachten namelijk de eeltlaag. Je kunt een crème met aloë vera gebruiken of kies voor een eelt- en harde huid stick. Eeltpleisters zijn ook een optie. Let daarbij wel op dat je de crèmes en pleisters niet op de gezonde huid aanbrengt.  

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing