Burn out klachten: dit zijn ze en zo kom je ervan af

Burn out klachten: dit zijn ze en zo kom je ervan af

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Burn out klachten komen in ons land steeds vaker voor. En niet alleen bij ouderen, maar ook bij jongeren. Onderzoeksinstituut TNO stelt dat zo'n 16% van de werknemers in Nederland last heeft van burn out klachten. Terwijl dit tien jaar geleden maar voor 11% van de werkenden gold. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling. Maar wanneer heb je last van burn out klachten en hoe kom je ervan af?

Burn out symptomen

Iedereen heeft wel eens last van vermoeidheid, stress of een te hoge werkdruk. Op zich is daar niet zoveel mis mee, maar wanneer deze klachten voor een langere periode aanhouden kan dat lichamelijke of mentale gezondheidsproblemen opleveren. Bij een burn out heb je last van overspannenheid die ervoor zorgt dat je je uitgeput voelt. Hierdoor kun je op je werk of zelfs thuis niet meer goed functioneren. Er is sprake van een burn out wanneer de overspannenheid meer dan een half jaar aanhoudt. Een burn out kan zich op verschillende manieren uiten:

 • Je piekert veel.
 • Je slaapt slecht.
 • Je bent prikkelbaar.
 • Je hebt last van een gejaagd gevoel.
 • Je huilt gemakkelijk.
 • Je hebt moeite met drukte om je heen.
 • Je hebt last van een gespannen gevoel.
 • Je hebt nergens zin in.
 • Je hebt concentratieproblemen.
 • Je hebt geheugenproblemen.
 • Je bent lichamelijk en geestelijk moe.
 • Je hebt hoofdpijn.
 • Je hebt nekklachten.
 • Je hebt hartkloppingen.
 • Je bent duizelig.
 • Je hebt pijn in je borst.
 • Je ziet geen oplossing meer.
 • Je functioneert thuis en/of op je werk niet goed.
 • Je bent onzeker.
 • Je hebt schuldgevoelens.
 • Je maakt veel fouten.
 • Je hebt geen zin in seks.
 • Je hebt weinig zin in sociale contacten.
 • Je hebt maag- en darmklachten.
 • Je bent angstig.
 • Je hebt een verminderde weerstand.

Twijfel je of je een burn out hebt? Neem dan altijd contact op met je arts. Hij of zij kan je helpen met het stellen van een diagnose.

Burn out herstel

De diagnose is gesteld: je hebt last van een burn out. Maar hoe kom je er dan van af? Het klinkt verleidelijk om de hele dag in je bed te gaan liggen, maar hier ga je je niet beter van voelen. Toch is het wel belangrijk om eerst tot rust te komen. Begin bij het aanbrengen van structuur in je dagen: probeer elke dag op dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan. Naar buiten gaan en iedere dag een half uurtje bewegen is altijd een goed idee. Daarnaast is het ook van belang om dingen te doen die je leuk en ontspannend vindt. Hier krijg je meer energie van. Sommige mensen vinden het ook fijn om hun gedachten en gevoelens op te schrijven of om er met mensen over te praten. Dit lucht vaak op. Wanneer je de rust en ontspannenheid weer teruggevonden hebt, kun je achterhalen wat de burn out veroorzaakt heeft en hoe je kunt voorkomen dat dit in de toekomst weer gebeurt. Een arts of een psycholoog kan je hierbij helpen. Het wordt aangeraden om langzaamaan weer te gaan werken. Te lang thuiszitten kan namelijk de drempel verhogen om weer aan het werk te gaan. Begin wel rustig: bijvoorbeeld part time of met andere werkzaamheden.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing