Pijn: deze zeven soorten mag je niet onderschatten

Pijn: deze zeven soorten mag je niet onderschatten

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Iedereen heeft wel eens pijn zonder dat je ermee naar de dokter gaat. Meestal kun je namelijk wel verklaren waar de last vandaan komt. Zo kun je last hebben van spierpijn na een stevige workout of hoofdpijn na dat ene wijntje te veel tijdens dat gezellige etentje. Toch zijn er ook soorten pijn die je beter niet kan negeren en een bezoek aan de huisarts waard zijn. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Pijn in de borststreek

In je borststreek zitten veel belangrijke organen en daarom is het belangrijk dat je pijn in deze regio serieus neemt. Zo kan pijn op de borst een gevolg zijn van een longontsteking of zelfs een hartaanval. Naast pijn kun je ook last hebben van een drukkend gevoel op je borst. Straalt de pijn uit naar je armen, nek of kaken en ben je misselijk? Dit kan wijzen op een hartinfarct. Hartproblemen kunnen ook maag- en darmklachten als een opgeblazen gevoel veroorzaken en daarnaast zorgen voor extreme vermoeidheid.

Erge hoofdpijn

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn en dat is niet iets om per definitie van te schrikken. Maar soms kan de hoofdpijn zo plotseling en hevig zijn dat je dit niet eerder hebt gehad en niet kunt verklaren waar het vandaan komt. In dat geval is het belangrijk om altijd een arts raad te plegen. Heb je last van griep of verkoudheid? Dan is het waarschijnlijk onschuldig, maar het kan ook veroorzaakt worden door een infectie, een hersenbloeding of een tumor.

Ontzettende buikpijn

Het is beter om scherpe stekende pijn in je buik niet te negeren. Mocht je je blindedarm nog hebben dan kan dit een aanwijzing zijn dat deze ontstoken is. Maar de buikpijn kan ook duiden op een maagzweer, problemen aan je alvleesklier of galstenen. Het probleem kan ook van je darmen afkomstig zijn. Deze kunnen ontstoken zijn, je kunt last hebben van het Prikkelbare Darm Syndroom of de ziekte van Crohn.

Onverklaarbare vage klachten

Sommige klachten zijn zo vaag dat het lastig is te zeggen waar ze vandaan komen. Slaap je slecht en ben je vaak moe? Of heb je pijn in je armen en benen en voel je je lusteloos? Een depressie kan hier de oorzaak van zijn. Veel mensen die hier last van hebben, zoeken niet zo snel medische hulp omdat ze denken dat ze zich aanstellen. Toch is het belangrijk om deze hulp wel in te schakelen. Als je er op tijd bij bent, is er vaak iets aan deze klachten te doen.

Pijnlijke schouderbladen en onderrug

Heb je last van pijnlijke schouderbladen en zitten problemen aan de onderrug je in de weg? Grote kans dat er sprake is van een gewrichtsontsteking, oftewel artritis. Een andere oorzaak kan aortadissectie zijn: hierbij is de binnenwand van de aorta (hoofdslagader) beschadigd en hoopt bloed zich op tussen de binnen- en buitenwand. Dit levert heftige pijn achter je borstbeen op. Snel handelen is in dit geval belangrijk want uiteindelijk kan je aorta scheuren en hieraan kun je snel overlijden.

Brandend gevoel in voeten of benen

Het kan zo zijn dat je voeten en benen branderig aanvoelen. Dit zijn een van de eerste symptomen van diabetes. Diabetes is een aandoening die veel mensen hebben zonder dat ze het doorhebben. Het brandende gevoel in de voeten of benen wordt veroorzaakt doordat het perifere zenuwstelsel is aangetast. Het is dus belangrijk om deze pijn niet te onderschatten.

Kuitpijn

Heb je al een lange tijd niet gesport? Dan zal de pijn in je kuiten in de meeste gevallen gewoon spierpijn zijn. Toch kan het ook duiden op trombose. Dit kan ontstaan als je lang niet hebt kunnen bewegen door bijvoorbeeld een lange bus- of vliegreis, een bevalling, maar ook door een operatie of ziekte. Bij de ene persoon stolt het bloed nu eenmaal sneller dan bij de ander. Als je last hebt van trombose dan heb je ook een grotere kans op losschietende bloedpropjes die in de longen terechtkomen, oftewel longembolie.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing