Wat te doen tegen kriebelhoest?

Wat te doen tegen kriebelhoest?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Laatst bijgewerkt: 09-02-2022

Kriebelhoest, iedereen heeft er weleens last van gehad en het is om gek van te worden. Die kriebel in je keel kan een aantal dagen aanhouden en is vaak nadrukkelijk aanwezig. Vooral ’s nachts wordt kriebelhoest als erg vervelend ervaren, omdat het slapeloze nachten oplevert door alle hoestbuien. In deze blog wordt daarom ook aandacht besteed aan de oorzaak van kriebelhoest en daarnaast worden er tips en middelen aangegeven die je kunt gebruiken om kriebelhoest te verlichten.

De oorzaak van kriebelhoest

Kriebelhoest wordt ook wel prikkelhoest of droge hoest genoemd. Kenmerk van deze hoest is de kriebel in je keel die ervoor zorgt dat je gaat hoesten. Hoesten heeft een functie, namelijk het verwijderen van ongewenste stoffen uit je keel, longen en luchtwegen. Over het algemeen ontstaat kriebelhoest dan ook bij een virus. Andere mogelijkheden waardoor kriebelhoest kan ontstaan zijn; hooikoorts, kou, rook of luchtvervuiling. Bij verschillende hoesten wordt vaak slijm opgehoest, dit is echter bij de kriebelhoest niet het geval.

Tips tegen kriebelhoest

Er zijn een aantal tips die helpen om het hoesten te voorkomen. Een gezonde luchtkwaliteit  in je woning, stoppen met (mee)roken, en het niet forceren van je stembanden zijn voorbeelden hiervan. Mocht je toch last krijgen van kriebelhoest, dan zijn er een aantal tips die deze kriebelhoest kunnen verminderen:

  • Extra drinken: Wanneer je veel drinkt verdunt het slijm in de luchtwegen, waardoor het makkelijker op te hoesten is. Vooral warme dranken verzachten de keel, denk hierbij bijvoorbeeld aan thee met honing.
  • Neem een warme douche of stoombad. De warmte zorgt ervoor dat het slijm verdunt, wat ophoesten weer gemakkelijker maakt.
  • Je keel smeren: Zuigen op een snoepje of dropje verzacht je keel.
  • Stop tijdelijk met (mee)roken: Ben je verkouden en rook je, dan zorg je ervoor dat de luchtwegen worden geïrriteerd wat leidt tot langer vastzittend slijm.

Middelen tegen kriebelhoest

Er zijn verschillende middeltjes tegen hoesten die kriebelhoest kunnen verlichten. Eén van de bekendste middeltjes tegen hoesten is een hoestdrank. Daarnaast is het een mogelijkheid om hoestsiroop te gebruiken.

Wilt u meer weten over kriebelhoest en wat u eraan kunt doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we vertellen u graag meer. 
 

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing