Zonneallergie: zo pak je de symptomen aan
person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:Laatst bijgewerkt: 22-03-2022
Veel mensen kijken gedurende het jaar uit naar de zomerperiode. Stralend zomerweer en flink genieten van de zonnestralen. Toch zit er een gevaar in het meepakken van zonnestralen. Zo kun je last krijgen van jeukende, rode plekjes op de huid. Dit zou kunnen duiden op een zonneallergie. Zonneallergie levert verschillende klachten op, zoals jeuk en uitslag. In deze blog wordt uitgelegd wat de oorzaken kunnen zijn van zonneallergie, hoe zonneallergie kan worden voorkomen en hoe het moet worden behandeld.
Verbrand of zonneallergie?
Een zonneallergie lijkt in eerste instantie op een normale verbranding door de zon, toch zijn er een aantal verschillen die een zonneallergie van een normale verbranding onderscheiden. Zo ontstaat een verbranding door de UV-B stralen van de zon en bij een zonneallergie zijn de UV-A stralen de boosdoener. Rode huid door verbranding verdwijnt meestal na een paar dagen, klachten van een zonneallergie houden langer aan. Dit kunnen bijvoorbeeld blaasjes, warmtebultjes en zon uitslag zijn.
Oorzaken van zonneallergie
Een zonneallergie kan verschillende oorzaken hebben die kunnen worden verdeeld in primaire -en secundaire oorzaken. Een primaire oorzaak is het gevoelig zijn voor zonlicht. Als je allergie ontstaat door een secundaire oorzaak is er sprake van fotoallergie. Dat wil zeggen dat de allergische reactie bijvoorbeeld veroorzaakt wordt door de combinatie van zonlicht met een medicijn dat je gebruikt. Contact met plantensoorten als de berenklauw of dille of gebruik van cosmetica kunnen er ook voor zorgen dat je lichaam een allergische reactie afgeeft.
Zonneallergie kind
Vanzelfsprekend is de huidverzorging van je kind zeer belangrijk. Kinderen zijn het meest gevoelig voor de zon in het begin van de zomer. De huid is dan nog niet voldoende gewend aan de straling van de zon. Kinderen kunnen last krijgen van bijvoorbeeld koorts en hevige jeuk. Deze jeuk kan verlicht worden met mentholpoeder en natte doeken. Een belangrijke tip is, probeer crèmes die vet zijn of zalven te vermijden, die sluiten de huidporiën af. Verkoelende gels of lotions is een beter alternatief om de klachten te verzachten.
Vervelend, maar niet schadelijk
Bij de kleinste aanraking met de zon kun je al last krijgen van een zonneallergie, dit is natuurlijk heel vervelend maar het is niet schadelijk. Toch is oppassen met zonlicht sowieso verstandig. Mensen met zonneallergie verbranden vaak sneller, vergeet daarom ook niet om jezelf goed in te smeren met zonnebrand als je voor een langere tijd blootgesteld gaat zijn aan zonlicht. Dit geldt helemaal voor mensen met een lichte huid en voor kinderen.
Wat kun je eraan doen?
Heb je last van zonneallergie dan zijn er een aantal zonneallergie producten die de klachten helpen verminderen.
- Laat je lichaam al vroeg in het jaar wennen aan de zon. Je krijgt hierdoor een wat dikkere huid die je beschermt tegen Uv-stralen.
- Gebruik een verzachtende gel, zoals de aloë vera gel
- Gebruik een ondersteunende crème, zoals die voor zonneallergie
- Houd een koud kompres op de geïrriteerde plekken. Dit vermindert de jeuk.
- Pureer komkommer en smeer dit op je huid. Komkommer verlicht het brandende gevoel en zorgt ervoor dat de uitslag niet erger wordt. Dit geldt ook voor het raspsel van een aardappel.
- Smeer je huid in met een mix van yoghurt en kokos of een mengsel van een druppel lavendelolie en aloë vera gel.=
Wilt u meer weten over zonneallergie en wat u eraan kunt doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we vertellen u graag meer.
Producten
Stel een vraag
En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!
Bedankt voor uw reactie, deze is goed aangekomen! Deze wordt eerst door onze redactie gecontroleerd voordat deze gepubliceerd wordt.