De wrat: onschuldig maar hardnekkig

De wrat: onschuldig maar hardnekkig

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:
Het zijn harde, ruwe knobbeltjes die er volgens sommigen een beetje bloemkoolachtig uitzien: wratten. Een wrat is onschuldig, maar vaak wel hardnekkig. De handen en voeten zijn de lichaamsdelen waar een wrat het meest voorkomt, maar hij kan ook op andere plekken tevoorschijn komen.

Hoe ontstaat een wrat?

Wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Als je huid met dit virus in contact komt, kun je een wrat krijgen. Veel mensen denken dat het virus specifiek voorkomt in openbare zwembaden of douches, maar het virus komt overal voor. Toch krijgt niet iedereen daadwerkelijk last van wratten. Waarom de een er wel last van heeft en de ander niet is onbekend. Als je eenmaal met het virus in aanraking bent geweest, krijg je vaak meerdere wratten. Het is belangrijk om niet aan de wrat te krabben of te peuteren, want dan is de kans op verspreiding van het virus alleen maar groter.

Wratten behandelen

Je hoeft wratten niet per se te behandelen. Ze zijn namelijk niet schadelijk en verdwijnen binnen één of twee jaar vanzelf. Toch willen de meeste mensen er sneller vanaf. Ze vinden het hebben van wratten niet mooi en soms kan een wrat ook pijnlijk zijn. Je kunt wratten zelf op verschillende manieren behandelen. Zo kun je de wratten:
  • Dagelijks insmeren met een zalf die salicylzuur bevat. Salicylzuur weekt de bovenste laag van de wratten los.
  • Wekelijks aanstippen met een middel dat mierenzuur bevat. Hiermee pak je de wortel van de wrat aan.
Daarnaast zijn er ook een hoop huis-tuin-en-keukenmiddeltjes waar mensen bij zweren. Zo zou het insmeren van de wrat met honing, een teentje knoflook of kleurloze nagellak de wratten doen verwijderen. Maar deze middelen zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Wratten verwijderen

Als de bovengenoemde opties niet werken, kun je er ook voor kiezen om naar de huisarts te gaan. Een arts kan de wratjes:
  • Bevriezen met stikstof
  • Wegbranden door middel van coagulatie
  • Wegsnijden of 'uitlepelen'
Deze behandelingen zijn vrij pijnlijk en moeten soms ook meerdere keren herhaald worden. Doordat de knobbeltjes zo hardnekkig zijn kan de arts geen succesgarantie geven.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing