Norovirus: dé veroorzaker van buikgriep

Norovirus: dé veroorzaker van buikgriep

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Iedereen heeft wel eens last van buikgriep. Jaarlijks worden zo'n 4,5 miljoen Nederlanders hierdoor geveld. Volgens wetenschappelijk onderzoek van het Erasmus MC is in een van de vijf gevallen het norovirus de boosdoener.

Wat is het norovirus?

Het norovirus is een klein, maar zeer besmettelijk virus dat een ontsteking van het maagdarmkanaal, beter bekend als buikgriep, veroorzaakt. Als je besmet bent met het virus heb je vaak last van klachten als overgeven, diarree, misselijkheid, koorts, hoofdpijn, buikpijn of buikkramp. Het virus zit in de ontlasting of het braaksel van een besmet persoon. Tussen het moment van de besmetting en het daadwerkelijke ziek worden zit ongeveer 1 à 3 dagen. De ontlasting kan wel 3 weken lang besmettelijk blijven.

Besmetting op vakantie

De meestvoorkomende klacht van mensen die op vakantie zijn is diarree. Vooral in warme landen is de kans groter om met het virus in aanraking te komen. Dit komt omdat de hygiëne vaak minder is dan wij in ons land gewend zijn en daarnaast is het drinkwater wat minder betrouwbaar. Om de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden is het volgens A. Vogel belangrijk om de volgende adviezen op te volgen:

  • Drink alleen bron- of mineraalwater uit flessen.
  • Koop geen onverpakt schepijs bij een kraampje langs de weg.
  • Eet alleen goed doorbakken of doorgekookt vlees, kip, garnalen en mosselen.
  • Was je handen na ieder toiletbezoek goed met water en zeep

Hoe kom je ervan af?

Besmetting met het norovirus is helaas niet altijd te voorkomen. Zelfs als je de bovenstaande adviezen netjes opgevolgd hebt. Het virus verdwijnt na twee of drie dagen vanzelf weer uit je lichaam. Als je last hebt van klachten als diarree is het belangrijk om voldoende te drinken. Je lichaam verliest bij diarree veel vocht en het drinken van water of thee zorgt ervoor dat je niet uitdroogt. In veel van deze gevallen zul je ook niet zoveel trek in eten hebben. Komt je eetlust langzaam terug begin dan met het eten van wat fruit, rauwe groente, beschuit of wat brood. Daarnaast zorgen zure melkproducten ervoor dat je darmflora herstelt.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing