Goede voornemens, zo houdt je ze wél vol
person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:Goede voornemens 2018
Ten eerste willen wij je een gelukkig en gezond 2018 wensen. Gezonder eten, meer bewegen en echt een keer nee zeggen tegen dat zogenaamde laatste biertje/wijntje. Je hebt het nog nooit zo graag gewild. Vorig jaar mislukte het gewoon omdat je minder vastberaden was denk je. Helaas steekt de realiteit anders in elkaar.
Hete overtuigingen
De reden waarom je na oud en nieuw zo gemotiveerd bent om beter te leven, heeft doorgaans te maken met wat psychologen hete overtuigingen noemen. Tijdens de feestdagen voer je weinig uit, behalve overmatig eten en drinken. Daarna voelen we ons allemaal onprettig en te dik. Hierdoor krijg je een sterke drang om gezonder te gaan leven. Echter is dit een misleidende soort motivatie. Wanneer je namelijk in je normale ritme zit, is de overtuiging ineens een stuk minder heet.
Alledaagse hindernissen
Het zijn vaak de alledaagse hindernissen die je belemmeren om voornemens tot een succes te brengen. Je komt bijvoorbeeld moe uit je werk en laat dan dat rondje hardlopen voor wat het is, of uit tijdnood pak je toch de auto in plaats van de fiets. Ook je sociale kring heeft veel invloed op het slagen van je goede voornemen. 'Aaah, doe niet zo ongezellig, drink toch een wijntje mee!' Het zijn deze kleine obstakels die het nastreven van je goede voornemens in de weg staan.
Verpak je doel in een positieve boodschap
Wanneer je alleen maar vurig iets voorneemt zal dit geen zoden aan de dijk zetten. Het is belangrijk om je doel in een positieve boodschap te verpakken. Uit onderzoek blijkt dat iets dat je wel wilt, beter werkt dan iets dat je moet laten. Stel dat je wilt stoppen met roken, dan is het niet raadzaam om je voor te nemen nooit meer een sigaret aan te raken. Kijk naar wat je wilt bereiken door te stoppen met roken. En formuleer dat als doel. Bijvoorbeeld: 'Ik wil s ochtends fit opstaan zonder hoofdpijn en gekuch. Ik wil een betere conditie, een frisse adem en mijn kans op hart- en vaatziekten verkleinen. En ga van het geld wat je bespaart bijvoorbeeld eens lekker op vakantie.
Is het doel haalbaar?
Een erg belangrijke vraag is of het je goede voornemens überhaupt haalbaar zijn. Laat je hierin inspireren door anderen. Als iemand anders het al eens gehaald heeft, dan is het theoretisch mogelijk. Pas wel op voor teveel tegelijkertijd willen. Stel dat je rookt én overgewicht hebt. Dan is het een behoorlijk lastige en grote taak om tegelijkertijd niet meer te roken, gezonder te eten en meer te bewegen. Deel je doel dan op in kleine stukken. Begin in zo'n geval éérst met meer bewegen. Dat is een actief en positief doel. Hierdoor doe je energie op om weer aan een ander deel van je grote doel te beginnen.
Waar liggen je valkuilen?
Welke hindernissen staan je voornemens in de weg en bedenk wat je daar tegen kunt doen. Wil je bijvoorbeeld gewicht verliezen door meer te gaan sporten maar kom je vaak afgepeigerd uit je werk? Wees jezelf dan voor en sluit je aan bij een teamsport, waardoor je ook op avonden gaat dat je geen zin hebt. Als je hebt besloten om minder alcohol te drinken, bedenk dan op welke feestjes en met welke mensen je meestal overstag gaat. En hoe je je daar tegen kunt wapenen. Ook helpt het om in je agenda te noteren wanneer, waar, met wie en hoe je wat gaat doen. Mensen die dit doen, blijken beter bestand te zijn tegen afleiding en hindernissen. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.
Producten
Stel een vraag
En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!
Bedankt voor uw reactie, deze is goed aangekomen! Deze wordt eerst door onze redactie gecontroleerd voordat deze gepubliceerd wordt.