Voetschimmel of zwemmerseczeem

Voetschimmel of zwemmerseczeem

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Voetschimmel wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd. Als je last heb van voetschimmel dan heb je grijs-witte huidschilfers of kloofjes tussen je tenen. Zwemmerseczeem komt vooral voor tussen je tenen. Dat komt omdat dat een vochtige plek is en daar gedijt schimmel het best. In die huidschilfers kunnen bacteriën gaan groeien daardoor kunnen je voeten gaan stinken. Voetschimmel hoeft niet altijd tussen je tenen te zitten. Het kan ook onder voetzool of aan de rand van je voet voorkomen. Je kunt dan rode plekken krijgen die schilferen en waar blaasjes en puistjes op komen. Dit alles kan gaan jeuken.

Hoe ontstaat zwemmerseczeem?

Je kunt een schimmelinfectie overal oplopen omdat iedereen er mee in aanraking komt in zijn of haar dagelijkse leven. Schimmels komen vooral voor op vloeren van zwembaden, douche- en sportruimtes. Vandaar ook de naam zwemmerseczeem. Voetschimmel is heel besmettelijk, maar toch wil dat niet per se zeggen je een schimmelinfectie krijgt als je met een schimmel in aanraking komt. Dit krijg je namelijk pas als de schimmel je huid binnendringt. Dit gebeurt alleen als je huid minder goed beschermd is. Dit is bijvoorbeeld als je huid beschadigd of geïrriteerd is, je huid verweekt is door vocht en warmte of als je je huid veel wast met zeep. Normaal gesproken beschermt de huid prima tegen schimmels.

Wat moet je doen bij voetschimmel?

Hier zijn een aantal adviezen die ervoor kunnen zorgen dat je geen last krijgt van zwemmerseczeem:

  • Was je voeten zonder zeep. Als je dit toch een keer doet zorg er dan voor dat je je voeten goed afspoelt zodat er geen zeepresten achter blijven.
  • Droog je voeten goed af, vooral tussen je tenen.
  • Draag schone sokken van wol of katoen en draag schoenen die goed ademen en niet te strak zijn. Sandalen of schoenen van leer of linnen zijn het best.
  • Trek slippers aan in ruimtes waar veel op blote voeten gelopen wordt.

Als dit niet helpt kun ook een antischimmelcrème, -zalf of -poeder gebruiken. Het is belangrijk dat je deze middelen niet te dik op de schimmel smeert. Na het insmeren mag je het middel niet meer zien. Een te dikke laag kan namelijk zorgen voor irritatie. Zorg ervoor dat je ook de plekken rondom de schimmel insmeert. Het kan namelijk zo zijn dat de schimmel al verder verspreid is dan je kunt zien. Hou rekening met een straal van ongeveer twee centimeter rondom de schimmelplekken. Gebruik het middel twee keer per dag. Als je het middel twee tot vier weken gebruikt hebt, zou je al verschil moeten zien. Zorg ervoor dat je het middel gebruikt totdat de infectie verdwenen is. Vermindert de schimmelinfectie niet na behandeling? Neem dan contact op met uw huisarts.  

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing