Migraine aanval: de kenmerken en wat je eraan kunt doen

Migraine aanval: de kenmerken en wat je eraan kunt doen

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Migraine is een hersenaandoening waarbij je last krijgt van hoofdpijnaanvallen. Die aanvallen komen vaak voor in combinatie met misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. De duur van zo'n aanval varieert van een halve dag tot enkele dagen. De hoofdpijn is bonzend en bevindt zich vaak aan een kant van het hoofd.

Kenmerken migraine aanval

Het kenmerkende aan migraine is dat het altijd in aanvallen voorkomt. De kenmerken van een aanval kun je in vier fasen verdelen:

  1. De eerste fase noemt men ook wel de waarschuwingsfase. Sommige patiënten krijgen tekenen van een migraine aanval. Zij kunnen last hebben van stemmingswisselingen, overgevoeligheid voor bijvoorbeeld licht en lawaai, verstoorde slaap of gapen en een hongergevoel of trek in bepaald eten.
  2. Dit is de aurafase. Tijdens deze fase zien mensen lichtflitsen, vlekken of sterretjes, een gedeelte van hun gezichtsveld valt uit of ze hebben last van tintelingen of een dof gevoel in hun arm, been of gezicht. Deze kenmerken beginnen langzaam en duren vijf tot zestig minuten. Niet iedereen maakt deze fase door. Raak je niet in paniek als je hier wel last van hebt; de kenmerken gaan volledig weg.
  3. De derde fase is de meeste bekende: de hoofdpijnfase. Patiënten hebben last van heftige, kloppende hoofdpijn. Je kunt hier misselijk van worden en moeten overgeven en moeite hebben met het verdragen van licht geluid. Dit kan vier tot 72 uur duren en meestal kun je niets anders dan in bed liggen.
  4. De laatste fase is de herstelfase. Hierin kun je nog een paar dagen vermoeid en geprikkeld zijn en moeite hebben om je te concentreren.

Migraine behandeling

Als je een migraine aanval hebt is het belangrijk dat je stopt met hetgeen je mee bezig bent. Pak je rust en neem medicijnen. Doe je dit niet dan kunnen de klachten zelfs erger worden. Er zijn verschillende medicijnen die je kunt nemen tegen de hoofdpijn en de misselijkheid. Tegen hoofdpijn werken pijnstillers als paracetamol of ibuprofen het best. Deze moet je bij de eerste tekenen van een migraine aanval al nemen. Tegen de misselijkheid kun je domperidon of metoclopramide nemen. Als dit niet helpt is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Samen kun je het gebruik van andere medicijnen bespreken.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing