Likdoorn of eksteroog voorkomen en verwijderen

Likdoorn of eksteroog voorkomen en verwijderen

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Een likdoorn is een pijnlijke eeltplek die meestal op of onder de voet zit. Een likdoorn wordt ook vaak een eksteroog of een clavus genoemd. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. Dat komt omdat zij vaker strakke schoenen dragen. Vaak zit deze bovenop een botje op je teen omdat de schoen daar drukt. De likdoorn is vaak maar een aantal millimeters groot en voel meestal hard aan.  In het midden kun je makkelijk wat weefsel wegkrabben.

Ontstaan likdoorn

Extra eelt ontstaat als er op een plek op de voet extra druk of wrijving plaatsvindt. Door druk op deze plek groeit het eelt niet aan de buitenkant, maar wordt deze naar binnen geduwd. Schoenen kunnen zorgen voor die druk. Het eelt drukt dan op bot in je voet en veroorzaakt een pijnlijk gevoel. Een aantal oorzaken op een rijtje:

  • Te strakke of te spitse schoenen
  • Ouder worden
  • Het herhalen van belastende bewegingen
  • Standafwijkingen van de voet
  • Slechte verzorging

Likdoorn behandelen

Likdoorns kun je zelf behandelen. Als je de oorzaak ervan niet aanpakt kan deze gemakkelijk terugkomen. Is het een terugkerend verschijnsel dan is het verstandig om de voet te ontlasten. Dit kun je doen door goede schoenen of zooltjes aan te schaffen of likdoornringetjes te gebruiken. Een andere optie is het nemen van voetbaden. De huid verzacht hierdoor en dat maakt het makkelijker om de eeltlaag met een scherp mesje weg te snijden. Als dit niet helpt kun je plek ook insmeren met zalf die zonder recephttps://www.broedersgezondheidswinkel.nl/voetbad-400g?sqr=likdoorn&t verkrijgbaar is. Likdoornpleisters hebben hetzelfde effect en deze kun je het beste 's avonds aanbrengen.

Likdoorn verwijderen

Zoals eerder genoemd kun je een likdoorn zelf weghalen met een scherp mesje. Het is wel belangrijk dat de huid week gemaakt wordt. Dit zal het verwijderen vergemakkelijken.  Lukt dit niet dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Als het eksteroog te diep zit is het verstandig als hij of zij deze verwijdert. In hele zeldzame gevallen is een operatie nodig. Hierbij wordt dan een klein stukje bot verwijderd.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing