Overgangsklachten en de verschillende symptomen.

Overgangsklachten en de verschillende symptomen.

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Geen enkele vrouw ontkomt aan de overgang. De overgang gaat vaak gepaard met klachten. Overgangsklachten worden veroorzaakt, omdat de eierstokken minder oestrogenen (vrouwelijke hormonen) aanmaken. De een heeft er wat meer last van dan de ander en bij de een houdt het langer aan dan bij de ander. Vaak hebben wat vollere vrouwen er minder last van dan slanke vrouwen. Dit komt omdat de vrouwelijke hormonen vanaf de overgang niet meer in de eierstokken worden aangemaakt, maar in het vetweefsel. Vollere vrouwen hebben dus meer oestrogenen en dus minder last van de overgang. Een vrouw in de overgang kan veel verschillende klachten hebben. Die klachten of symptomen hangen samen met de fase in de overgang. De vroege fase brengt andere problemen met zich mee dan de latere fase.

Overgangsklachten in de beginfase

 • Veranderingen in het menstruatiepatroon. Er kan meer tijd tussen de menstruaties zitten en de bloedingen kunnen heftiger zijn dan voorheen.
 • Nachtelijk transpireren. Hierdoor worden vrouwen vaak ’s nachts wakker en kunnen ze een slaaptekort ontwikkelen. Het gevolg kan zijn dat de vrouw overdag vaak moe is.
 • Last van stemmingswisselingen en prikkelbaarheid
 • Opvliegers

Opvliegers

Opvliegers zijn misschien wel de meest bekende klachten van allemaal. Het zijn plotselinge temperatuurwisselingen van het lichaam. Het kan voelen alsof je bloost of het warm krijgt van een kop koffie. Maar het kan ook een stuk heftiger zijn en net lijken alsof je in brand staat. Je kunt er zelfs misselijk van worden. De oorzaak van een opvlieger is een schommelende hoeveelheid oestrogeen in het lichaam. De hersenen kunnen door schommelingen denken dat de lichaamstemperatuur te hoog is. Je lichaam wordt meteen aan het werk gezet en je huid voelt klam aan.

Latere overgang symptomen

 • De huid van de vagina wordt dunner en minder vochtig.
 • De vagina wordt gevoeliger en daardoor kun je pijn hebben bij het vrijen.
 • Je libido kan afnemen.
 • Je kunt last hebben van urineverlies.
 • Je kunt een droge huid hebben of deze kan minder elastisch worden.
 • Je kunt verschillende spier- of gewrichtsklachten krijgen. Dit komt het meest voor in je vingers of handen. De oorzaak hiervan is niet echt bekend.

Veel latere overgangsklachten

 • Er kan minder bot aangemaakt worden, waardoor deze kwetsbaarder worden en eerder breken.
 • Het risico op aderverkalking en hartklachten kan toenemen.
 • Je kunt wat meer haargroei in het gezicht krijgen.

Heeft u last van overgangsklachten? Neem eens in kijkje in onze webshop en probeer een van onze producten die de klachten verminderen.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing