Oorpijn bij kinderen en volwassenen

Oorpijn bij kinderen en volwassenen

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Oorpijn is vaak een scherpe, stekende, zeuren of kloppende pijn. De pijn kan in één of allebei de oren voorkomen en is heel vervelend. Vooral kinderen hebben vaak last van pijn aan de oren, maar ook bij volwassenen komt het wel eens voor. Je kan er flink last van hebben en zelfs ziek van worden, maar het is niet gevaarlijk.

Oorpijn kind

Als jonge kinderen last hebben van oorpijn is hun middenoor, de ruimte direct achter het trommelvies, meestal ontstoken. Ze kunnen dan koorts en een ziek gevoel hebben, maar soms geeft de ontsteking ook geen klachten. Een gewone verkoudheid is vaak de oorzaak van een middenoorontsteking. Het virus kan via het gangetje tussen de de neus- en keelholte en het middenoor terechtkomen in het middenoor. Dat gangetje (de buis van Eustachius) kan dicht gaan zitten. Virussen, bacteriën en ontstekingsvocht zitten dan klem en zorgt ervoor dat het trommelvlies bol kan gaan staan. Het trommelvlies kan scheuren door de druk die erop staat. Het ontstekingsvocht komt naar buiten en de pijn is snel weg.  Ze noemen dit ook wel een loopoor.

Oorpijn volwassene

Zo’n ontsteking van het middenoor komt vanaf de puberteit zelden meer voor. De oorpijn wordt dan vaak veroorzaakt door een ontsteking van de huid van de gehoorgang. De ontsteking veroorzaakt een pijnlijk of branderig gevoel aan de gehoorgang. De gehoorgang kan ook jeuken. De huid schilfert, scheidt vocht af of is rood en gezwollen. Een gevolg hiervan is dat u tijdelijk minder goed kunt horen. De ontsteking ontstaat door een irritatie van de huid. De irritatie kan veroorzaakt worden door warmte en vocht, peuteren in de oren of bijvoorbeeld shampoo.

Wat te doen bij oorpijn?

Aan een middenoorontsteking kunt u zelf niet zoveel doen. Een loopoor geneest meestal binnen een week vanzelf. Bij een ontsteking van de gehoorgang kunt u drie keer per dag oordruppels indoen. Soms moet u de gehoorgang eerst uit laten spuiten bij de huisarts. Heeft u veel pijn? Dan is het verstandig om pijnstillers te nemen. Een gehoorgangontsteking gaat meestal binnen één tot drie weken over.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing