Kriebelhoest, wat is het en hoe kom je ervan af?

Kriebelhoest, wat is het en hoe kom je ervan af?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Kriebelhoest is iets dat we allemaal wel herkennen. Zoals de naam al doet vermoeden is het een hoest die kriebelt in je keel. Kriebelhoest is een vorm van droge hoest. Bij deze hoest zit er geen slijm in de keel. Je krijgt de drang om te hoesten dus eigenlijk voor niets. Het hoesten zorgt er juist voor dat de slijmvliezen nog meer geïrriteerd raken. Kriebelhoest wordt veroorzaakt door een prikkeling van de bovenste luchtwegen. Samen met een loopneus is droge hoest een symptoom van verkoudheid. Een andere vorm van hoesten is de productieve hoest. Hierbij zit er wel slijm in je keel. Het slijm is wit of geel-groen van kleur. Het slijm kan ook erg taai zijn.

Oorzaken van kriebelhoest

Een verkoudheid kan zorgen voor de prikkelhoest. Iedereen heeft er wel eens last van en er zitten behoorlijke gradatieverschillen in verkoudheid. Het kan onschuldig zijn, maar je ook flink ziek laten voelen. Meestal heb je last van hoofdpijn, een snotneus en moet je hoesten. Als je verkouden bent heb je vaak last van prikkelhoest. Een verkoudheid is onschuldig en gaat meestal vanzelf weer over. Niet alleen verkoudheid veroorzaakt de vervelende hoest, maar ook een droge of stoffige lucht is een boosdoener. De stoffige lucht irriteert het keelslijmvlies, waardoor je gaat hoesten. Het roken van sigaretten kan ook zorgen voor kriebelhoest. Als je blijft hoesten kan het slijmvlies ontstoken raken.

Wat te doen tegen kriebelhoest?

Meestal zijn medicijnen niet nodig als je hoest. Er zijn ook goede homeopathische middelen tegen hoest en een hoestsiroop gaat niet alleen het hoesten tegen maar lost ook de oorzaak van de hoest op. Toch zijn er ook wel wat dingen die je zelf kunt doen bij kriebelhoest:

  • Stop met roken
  • Slaap met je raam open, dit zorgt voor een frisse en vochtige lucht
  • Zet een glas water naast je bed zodat je wat kunt drinken als je moet hoesten
  • Hang waterbakjes aan je verwarming. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de kamer op peil blijkt
  • Een keelpastille kan hoesten tijdelijk verminderen

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing