Acne: wat is het en hoe kom je er vanaf?

Acne: wat is het en hoe kom je er vanaf?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Puistjes oftewel acne. Vroeg of laat krijgen we er in de puberteit allemaal mee te maken. De een wat meer dan de ander. Acne zit vaak in het gezicht en is daardoor goed zichtbaar. Niks om je voor te schamen, maar toch doen veel mensen dat wel.

Wat is acne?

Acne wordt vaak ook jeugdpuistjes genoemd. Ze zitten vaak niet alleen op het gezicht maar ook op de rug, de borst of de schouders. In je huid zitten klieren die talg, een vettige stof die de huid beschermt, aanmaken. Deze kliertjes kunnen verstopt of ontstoken raken en dan krijg je puistjes. Op zo’n verstopt kliertje komt een wit puntje, een ophoping van talg. Dit noemen ze een mee-eter. De mee-eter kan uiteindelijk ook zwart worden. Als de talgklier gaat ontsteken komt er een rood puistje waar uiteindelijk een gele kop met pus op komt. Puistjes kunnen littekens achterlaten.

Hoe ontstaan jeugdpuistjes?

Er zijn verschillende redenen waarom jongeren puistjes krijgen. In de puberteit vinden er veel hormoonveranderingen plaats. Deze hormoonveranderingen zorgen ervoor dat er meer talg ontstaat. De opperlaag van de huid wordt dikker. Door een te veel aan talg en huidschilfers kunnen de kliertjes verstopt raken. Een mee-eter kan ontstaan. Deze kan vervolgens weer ontsteken. Sommige medicijnen kunnen de hoeveelheid puistjes verergeren. Denk aan antidepressiva en steroïden. Acne is vaak erfelijk. Dat verklaart waarom de ene persoon het meer heeft dan de ander.

Misverstanden

Er zijn veel misverstanden over het krijgen van acne of puistjes. Zo wordt er wel gezegd dat je puisten krijgt van het eten van snoep of andere voeding. Het te weinig wassen van de huid of het dragen van make up zorgen er ook niet voor dat je puistjes krijgt. Zelfs roken en stress zorgen niet voor het ontstaan van acne.

Adviezen

Er zijn verschillende adviezen voor mensen met acne. De eerste is dat je je huid vooral met rust moet laten. Je huid te veel wassen of wrijven is er niet goed voor. Dit irriteert de huid alleen maar. Veel mensen knijpen hun puistjes uit. Dit is niet verstandig, want hierdoor kunnen littekens ontstaan. Diëten heeft ook geen zin, want er is nooit bewezen dat je van bijvoorbeeld chocolade puistjes krijgt. Soms wordt er ook wel eens gezegd dat je moet gaan zonnen, omdat je puistjes dan zouden verdwijnen. Dit lijkt alleen maar zo, omdat de acne minder opvalt als je huid donkerder is. Acne geneest in principe vanzelf. Veel mensen vinden dat te lang duren. 

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing