Gordelroos? Vervelend, maar niet ernstig

Gordelroos? Vervelend, maar niet ernstig

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Je voelt je grieperig en hebt lichte koorts. Daarnaast heb je jeuk en pijn aan bepaalde ledematen. Een paar dagen later krijg je rode vlekken en blaasjes. Er is een grote kans dat je last heb van herpes zoster oftewel gordelroos. Geen ernstige aandoening, maar wel heel vervelend.

Wat is gordelroos?

Gordelroos is een virusinfectie die kleine groepen blaasjes veroorzaakt. De uitslag verschijnt in een huidgebied in één helft van uw lichaam. De vlekjes en blaasjes zitten bijvoorbeeld als een gordel om de linkerhelft van uw borstkas. Vandaar de naam gordelroos.  De huiduitslag wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als de waterpokken. Iedereen kan het krijgen, maar het komt vooral voor bij mensen ouder dan zestig jaar.

Hoe ontstaat gordelroos?

Het merendeel van de mensen komt als kind in aanraking met het varicella zoster virus. Het gevolg hiervan is dat je waterpokken krijgt. Je geneest, maar zonder dat je dat merkt blijft het virus achter in de zenuwen van je huid. Soms wordt het virus na jaren weer actief en veroorzaakt het gordelroos. Hoe dat precies komt is niet bekend, maar vaak gebeurt het als je weerstand wat minder is, na ziekte of een emotionele periode. Veel stress maakt je ook vatbaarder voor gordelroos.

Hoe kom je ervan af?

Gordelroos hoeft meestal niet met medicijnen bestreden te worden. In de meeste gevallen gaat het na een of twee weken vanzelf over. Om de jeuk te verminderen kun je de blaasjes insmeren met een indrogende zalf. Doet het erg veel pijn dan kan het geen kwaad om een pijnstiller te nemen. Zorg ervoor dat je niet aan de blaasjes krabt, want dan blijven er geen littekens achter. Als je de uitslag in je gezicht hebt is het verstandig om een arts te bezoeken. Dit geldt ook voor oudere patiënten met veel pijn of mensen die verzwakt zijn door een ernstige ziekte. De arts kan je dan een virusremmer voorschrijven. Dit helpt tegen de pijn en de uitslag zal wat eerder verdwijnen.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing