Glutenvrij gezonder?
person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:Wat zijn gluten nou eigenlijk en is het gezonder om glutenvrij te eten?
Wat zijn gluten?
Gluten zijn een eiwit dat in een aantal granen voorkomt: in tarwe, spelt, gerst en rogge. Precies de graansoorten waar het meeste brood van gebakken wordt. De gluten in die granen maken het brood lekker luchtig. De laatste tijd lijkt het wel of gluten helemaal niet gezond zijn. Dat geldt maar voor een kleine groep mensen, waaronder die met coeliakie.
Hype?
Waarom horen we dan toch steeds meer mensen over gluten praten? Dat komt omdat er een groeiende groep is die deze aandoening niet heeft, maar toch klachten krijgt na het eten van producten met gluten. Wetenschappers noemen dit Niet Coeliakie Gluten /Tarwe Sensitiviteit, kortweg NCG/TS. Het gaat hier naar schatting om zo’n 4 à 5% van de bevolking. De wetenschap weet nog niet precies waardoor het komt. Onderzoekers sluiten ook niet uit dat er geen oorzaak wordt gevonden, omdat het niet gaat om de gevoeligheid voor bepaalde stoffen, maar de gevoeligheid voor een hype. Kortom, daar is nog veel onduidelijkheid over! Al met al zou een heel klein deel van de bevolking last van gluten kunnen hebben, maar het overgrote deel niet! Dus, als je geen medische indicatie hebt om gluten te vermijden, dan is glutenvrij eten niet per se gezonder en kun je dus met een gerust hart genieten van een heerlijk biologisch broodje!
Stel een vraag
En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!
Bedankt voor uw reactie, deze is goed aangekomen! Deze wordt eerst door onze redactie gecontroleerd voordat deze gepubliceerd wordt.