Glutenvrij gezonder?

Glutenvrij gezonder?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Wat zijn gluten nou eigenlijk en is het gezonder om glutenvrij te eten?

Wat zijn gluten?

Gluten zijn een eiwit dat in een aantal granen voorkomt: in tarwe, spelt, gerst en rogge. Precies de graansoorten waar het meeste brood van gebakken wordt. De gluten in die granen maken het brood lekker luchtig. De laatste tijd lijkt het wel of gluten helemaal niet gezond zijn. Dat geldt maar voor een kleine groep mensen, waaronder die met coeliakie.

Hype?

Waarom horen we dan toch steeds meer mensen over gluten praten? Dat komt omdat er een groeiende groep is die deze aandoening niet heeft, maar toch klachten krijgt na het eten van producten met gluten. Wetenschappers noemen dit Niet Coeliakie Gluten /Tarwe Sensitiviteit, kortweg NCG/TS. Het gaat hier naar schatting om zo’n 4 à 5% van de bevolking. De wetenschap weet nog niet precies waardoor het komt. Onderzoekers sluiten ook niet uit dat er geen oorzaak wordt gevonden, omdat het niet gaat om de gevoeligheid voor bepaalde stoffen, maar de gevoeligheid voor een hype. Kortom, daar is nog veel onduidelijkheid over! Al met al zou een heel klein deel van de bevolking last van gluten kunnen hebben, maar het overgrote deel niet! Dus, als je geen medische indicatie hebt om gluten te vermijden, dan is glutenvrij eten niet per se gezonder en kun je dus met een gerust hart genieten van een heerlijk biologisch broodje!

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing