Last van hooikoorts? Wat is hooikoorts precies?

Last van hooikoorts? Wat is hooikoorts precies?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Update 30-05-2023
 

Het hooikoortsseizoen is weer in volle gang. Ieder jaar weer is het voor 1 op de 5 Nederlanders niet alleen maar fijn dat het voorjaar weer begint. Het begin van de lente wordt bij hen gekenmerkt door het optreden van vervelende klachten, zoals niezen, loopneuzen, jeukende, brandende en/of tranende rode ogen, jeuk aan het gehemelte, tot zelfs doodmoe en koortsig: Het hooikoorts seizoen is weer begonnen!

Last van hooikoorts?

Hooikoorts wordt veroorzaakt door een overmatige reactie van het lichaam op het stuifmeel van bloeiende grassen, planten en/of bomen. Het stuifmeel wordt ook wel ‘pollen’ genoemd. De pollen zweven door de lucht en worden ingeademd. De meeste hooikoorts klachten worden veroorzaakt door de els en hazelaar, berk, grassen en bijvoet (onkruid). De hooikoortsperiode is afhankelijk van de bloeiperiode van grassen, bomen en planten. Een piek in het hooikoortsseizoen in Nederland is in mei en juni, als de grassen bloeien. De precieze bloeiperiode van de verschillende bomen, grassen en planten is voor een groot deel afhankelijk van het weer. Een warme winter kan tot gevolg hebben dat de hooikoortsperiode eerder begint. Het weer heeft niet alleen invloed op het moment van bloeien, maar ook op de hoeveelheid pollen die door de lucht zweven. Op zonnige, warme, winderige dagen is de kans op pollen in de lucht het grootst. Regenachtige dagen zijn voor mensen met hooikoorts vaak een opluchting, omdat de pollen dat uit de lucht worden gespoeld!

Hoe werkt hooikoorts precies?

Hooikoorts wordt dus veroorzaakt door een overmatige reactie van het lichaam op pollen. Stuifmeel (pollen) is in principe een onschuldige stof, die geen kwaad kan als je het in de neus of ogen krijgt. Bij mensen met hooikoorts wordt Histamine vrijgemaakt uit de mestcellen zodra stuifmeel in aanraking komt met de slijmvliezen van de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp. Door de vrijmaking van histamine raken de slijmvliezen geprikkeld. Het zijn dus eigenlijk niet de pollen die de oorzaak zijn van de hooikoorts, maar de overmatige reactie van het lichaam hierop!

Hooikoorts behandelen

De reguliere behandeling van hooikoorts bestaat voornamelijk uit antihistaminica, middelen die de werking van histamine tegengaan. De allergische reactie heeft dan al opgetreden, enkel de symptomen kunnen hiermee wat worden verlicht. 

Kruisallergieën bij hooikoorts

Bij hooikoorts kunnen er ook kruisallergieën ontstaan: deze kunnen ontstaan met voedingsmiddelen met een biologische verwantschap. Hierbij is er een allergische reactie op eiwitten van een voedingsmiddel dat lijkt op de eiwitten van de pol waarvoor men allergisch is en antistoffen tegen heeft aangemaakt. Bij het eten van het product waarvoor men denkt niet allergisch te zijn krijgt men dan toch een allergische reactie. Hieronder vindt u per allergie de voedingsmiddelen waar een kruisreactie op kan ontstaan:

Graspollen:

  • Aardappel, tarwe, tomaat, pinda, boekweit

Bijvoetpollen:

  • Tuinkruiden en specerijen uit de familie van de Umbelliferae, met name selderij, anijs, koriander, wortel, kervel, dille, karwij, pastinaak, peterselie, venkel

Berkenpollen:

  • Fruitsoorten uit de familie van de Rosaceae, met name verse appel, peer, kers, abrikoos, noten (m.n. hazelnoten en amandelen), wortel, selderij, aardappel, aardbei, braam, framboos, perzik

Timothee graspollen:

  • Aardappel, appel, wortel, selderij

Ongeveer 20-25% van de mensen met een pollenallergie voor de familie van de berk, krijgen klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Tot de berkenfamilie horen de vroeg in het voorjaar bloeiende els, berk en hazelaar. Voedingsmiddelen zoals verse appel, kunnen klachten geven als jeuk in de mond en oren, heesheid, zwelling van de lippen, tong en huig. Sommige mensen met hooikoorts hebben alleen gedurende het pollenseizoen klachten na het eten van deze levensmiddelen, anderen hebben ook buiten dit seizoen klachten.

Vragen of toevoegingen?

Heeft u vragen of toevoegingen over Hooikoorts? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie hieronder! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing