Gezonde Appeltaart van Speltmeel Recept

Gezonde Appeltaart van Speltmeel Recept

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Heb je dit weekend iets te vieren of heb je gewoon zin in iets lekkers? Maak dan dit weekend deze overheerlijke Appeltaart van Speltmeel! Lees het recept!

Ingrediënten Appeltaart Speltmeel

 • 150 gram vet: 50% roomboter, 50% kokosolie
 • 1 pak speltmix voor kruimeltaart of een andere appeltaartmix uit een natuurvoedingswinkel (hier zitten namelijk geen transvetten in)
 • 1 ei
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel kardemom
 • 2 eetlepels haverzemelen
 • 750 gram zure appels
 • een scheut citroensap
 • 3 eetlepels kokosrasp
 • 3 eetlepels gehakte noten (gemengde noten of walnoten) en/of een paar eetlepels amandelmeel
 • in plaats van suiker gebruik je ahornsiroop, diksap 10 à 15 druppels stevia of wat kokosbloesemsuiker
 • 100 gram ongezwavelde abrikozen

Bereiding

Doe de roomboter en de kokosolie in een pannetje en laat dit zachtjes smelten. Doe dit, wanneer het een beetje is afgekoeld, bij de kruimeltaartmix en meng het met een ei en de kruiden. Vet de springvorm in met kokosolie en doe driekwart van de kruimeltaartmix in de springvorm. Strooi de haverzemelen over de bodem. Snijd de appels in stukjes. Voor een optimaal effect snijd je de ene helft van de appels in stukjes en rasp je de andere helft. Doe er citroensap bij en spatel vervolgens de rest van de ingrediënten erdoor. Laat de abrikozen even wellen in wat water en laat ze daarna even pruttelen op het vuur. Pureer ze daarna (of snijd ze in kleine stukjes) en doe ze door de appelmix. Bak vervolgens de taart af volgens de richtlijnen op de verpakking.

Gezondheidstips bij dit recept:

 • Let op; Door de populariteit van spelt staan er veel misleidende namen op producten. De naam doet vermoeden dat het 100% spelt is maar vaak zit er een hoog gehalte tarwe in. Dit geldt ook voor de smeltbroden in de supermarkt! Je betaalt dan veelal wel de prijs van 100% spelt.
 • Spelt heeft een minder prikkelend effect op onze darmslijmvliezen dan tarwe. Ook heeft spelt een minder groot effect op onze bloedsuikerspiegel (en daarmee ook op ons gewicht) dan tarwe en bloem.
 • Door de enorme variatie aan vezels is deze appeltaart zeer voedzaam voor onze darmbacteriën. Wanneer je de helft van de appels raspt (alles raspen mag natuurlijk ook), komt er meer pectine vrij dan wanneer je een appel in stukjes snijdt. Pectine is een zeer bruikbare vezel voor onze darmbacteriën.
 • Mensen met overgewicht en ontregelde bloedsuikerspiegel doen er goed aan de spelt te vervangen door amandelmeel. Dan wel twee of drie eieren extra gebruiken en stevia of kokosbloesemsuiker als zoetmiddel.

Geniet van de Gezonde Appeltaart van Speltmeel en laat ons weten wat je er van vond! Dit recept is afkomstig uit een van de receptenboeken van Rineke Dijkinga. Haar receptenboeken zijn ook bij ons te koop! De boeken staan boordevol (h)eerlijke recepten, een echte aanrader! Heeft u vragen over dit recept? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder dit recept! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing