Provençaalse Kip met Zongedroogde Tomaten Recept

Provençaalse Kip met Zongedroogde Tomaten Recept

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Probeer deze week dit recept eens! Een overheerlijke Provençaalse kip in combinatie met lekkere sperziebonen. Zoals een goede wijn geen krans behoeft, zo zul je bij dit gerecht absoluut de bloedsuikerspiegel verhogende voedingsmiddelen als aardappelen, rijst en pasta zeker niet missen. Wat je over houdt hoef je natuurlijk niet weg te gooien. Koud is dit gerecht ook hartstikke lekker! Misschien een lekker lunchgerecht voor de volgende dag?

Ingrediënten

 • 1 biologische kip
 • biologische kipkruiden
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 500 gram sperziebonen
 • circa 10 zongedroogde tomaten
 • 2 grote uien
 • 2 tenen knoflook
 • eventueel 1 theelepel gemalen rozemarijn
 • 1 volle eetlepel gedroogde of (lekkerder) 2 eetlepels verse, heel fijn gesneden Provençaalse kruiden
 • Peper & zout

Bereiding Provençaalse kip

Kruid de kip met de biologische kopkruiden en doe hem in de römertopf, oven of braadpan. Als je kiest voor de braadpan, braad de kip dan aan in kokosolie en doe er vrij snel een scheut water of wijn bij. Punt intussen de boontjes en snijd de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Als de kip gaar is kook je de boontjes beetgaar in een stoompan. In een andere pan fruit je de uien en de knoflook. Doe daar eventueel de gemalen rozemarijn door. Voeg daarna de beetgare boontjes, de zongedroogde tomaatjes, de Provençaalse kruiden, peter en zout toe. Je kunt eventueel nog wat extra Provençaalse toevoegen voor de garnering. Doe alles in een kom en leg de kip er bovenop. Eetsmakelijk!

Gezonde weetjes bij dit recept:

 • 'Wakker dier geeft al overduidelijk aan welke kippen je vanwege het dierenwelzijn niet zou moeten kopen. Daar hoeven we het dus niet over te hebben. Een heel ander probleem is die van ons eigen welzijn. Nederlandse onderzoekers publiceerden een onderzoek in het blad 'Clinical Microbiology and Infection' waaruit bleek dat 1 op de 5 mensen met een infectie door de resistente ESBL bacterie, het heeft opgelopen door het eten van kip.
 • Biologische kippen blijken minder vaak besmet te zijn met deze bacteriën dan reguliere kip. In de biologische kippenhouderij wort dan ook minder antibiotica ingezet. Veel mensen denken dat een 'kuurtje' van de dokter de boosdoener is van onze snel toenemende resistentie tegen antibiotica. Maar via ons voedsel (vlees en vis uit de niet-biologische sector) krijgen we meestal de grootste hoeveelheden binnen. Kies dus voor biologische kip in dit gerecht!

Geniet van de Provençaalse kip met zongedroogde tomaten en laat ons weten wat je er van vond! Dit recept is afkomstig uit een van de receptenboeken van Rineke Dijkinga. Haar receptenboeken zijn ook bij ons te koop! De boeken staan boordevol (h)eerlijke recepten, een echte aanrader! Heeft u vragen over dit recept? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder dit recept! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing