Mediterrane Groente Ovenschotel Recept

Mediterrane Groente Ovenschotel Recept

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Dit recept is de ideale manier om restjes groente op te maken. Daarbij is dit natuurlijk een overheerlijk gerecht tijdens deze koude dagen.

Ingrediënten (3-4 personen):

 • 2 (rode) uien
 • ca. 50 gram zoete aardappel
 • 3 middelgrote vastkokende aardappelen
 • ca. 150 gram knolselderij
 • 5 takjes verse tijm
 • 2 theelepels rozemarijn (vers of gedroogd)
 • 1 middelgrote aubergine
 • 1 middelgrote courgette
 • 75 ml olijfolie (of 50 ml olijfolie en 25 ml rijstolie)
 • 2 tenen knoflook
 • 2 theelepels Provençaalse kruiden
 • 4 eetlepels Balsamicoazijn
 • 2 theelepels zeezout en peper uit de molen
 • eventueel wat verse peterselie

Bereiding Mediterrane Groente Ovenschotel:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de ui in dunne ringen. Snijd de overige groenten in kleine blokjes zodat alles ongeveer dezelfde afmeting heeft. Meng de uien, zoete aardappel, knolselderij, aardappelen, tijm en rozemarijn met ca. 25 ml van de olijfolie. Doe deze ingrediënten in een grote ovenschaal zodat je niet teveel laagjes groente op elkaar hebt liggen. Schakel de oventemperatuur terug naar 150 graden en zet het gerecht er gedurende 20 minuten in. Schep het om en doe dan de courgette en aubergine erbij. Schep het geheel na ongeveer 10 minuten nogmaals om. Haal na totaal 45-50 minuten de ovenschaal uit de oven nadat je hebt gecontroleerd dat de aardappel gaar is. Meng vervolgens de uitgeperste tenen knoflook, provencaalse kruiden, zeezout en een paar draaien peper uit de molen en de balsamicoazijn met de resterende 50 ml olijfolie. Schenk dit over de groenteschotel. Garneer eventueel met wat peterselie. Een heerlijke eiwitbron bij dit gerecht: Ongeveer 75 gram ongebrande cashewnoten en 75 gram pistachenoten. Rooster deze zelf heel licht in een koekenpan. Bestrooi ze vervolgens met wat zeezout en serveer ze los bij het gerecht. Strooi eventueel ook nog 2 eetlepels Chiazaad over het gerecht als Omega-3 bron.

Gezonde weetjes bij dit recept:

 • We zijn in vergelijking tot 50 tot honderd jaar geleden zo'n 80-90% minder salvestrolen gaan eten. Salvestrolen zijn stoffen die voorkomen in groente, fruit en kruiden. Ze worden aangemaatk door de plant om zichzelf te beschermen tegen schimmels, baceteriën, virussen en insecten. Des te groter de bedreiging, des te meer ze van deze stoffen produceren.
 • Zodra de plant 'beschermd' wordt tegen deze aanvallen wordt de aanmaak van deze stoffen geminimaliseerd. Het zijn echter juist deze stoffen die wij weer nodig hebben om ons tegen ziekten te beschermen.
 • Dit pleit ervoor om zoveel mogelijk te kiezen voor onbespoten en/of biologische voeding. Dit zal ook een van de redenen zijn dat het oorspronkelijke mediterrane dieet zo gezond is. Dit bevat nagenoeg alleen eerlijk, onbewerkt en onbespoten voedsel.
 • Salvestrolen zijn uitermate belangrijk in de preventie tegen kanker! Onze lever maakt uit deze salvestrolen een stof die tumorcellen aanzet om zichzelf te doden zodat ze geen schade meer kunnen aanrichten.

Geniet van deze mediterrane groente ovenschotel en laat ons weten wat u er van vond! Smakelijk! Dit recept is afkomstig uit een van de receptenboeken van Rineke Dijkinga. Haar receptenboeken zijn ook bij ons te koop! De boeken staan boordevol (h)eerlijke recepten, een echte aanrader! Heeft u vragen over dit recept? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder dit recept! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing