Hoe kom je de kerst vrolijk en gezond door? Volg onze 10 tips!

Hoe kom je de kerst vrolijk en gezond door? Volg onze 10 tips!

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

1. Lach zo veel mogelijk met kerst!

Lachen is wetenschappelijk bewezen gezond. Speel daarom eens wat actieve imitatiespellen waarbij je veel moet doen en bovendien veel kan lachen. De endorfine die hierbij vrijkomen zorgen voor een gelukkig gevoel en kunnen zelfs een pijnstillend effect hebben.

2. Zoen en knuffel zo veel mogelijk

Laat je partner, kinderen, familie en vrienden weten dat je om ze geeft door ze te knuffelen of te zoenen. Naast dat dit een fijn gevoel geeft is het ook nog eens erg gezond! Bij knuffelen en zoenen komen de stoffen endorfine en dopamine vrij die zorgen voor een gevoel van geluk en euforie. Tevens zorgt dit voor een vermindering van het stresshormoon cortisol. Daarnaast zijn er nog genoeg andere dingen die de stress kunnen verminderen. Neem eens een kijkje in de webshop!

3. Denk aan een ander tijdens kerst

Het kan geen kwaad om tijdens de kerstdagen, of sowieso af en toe, stil te staan bij iemand die door een lastige tijd heen gaat. Bovendien heeft bidden voor een ander een kalmerende werking. Soms vermindert het zelfs boosheid.

4. Maak een ommetje

Wordt de drukte van de hele dag binnen zitten met je familie je even te veel? Laat dan je emoties niet te hoog oplopen en ga in je eentje of met iemand waarmee je het goed kan vinden even buiten wandelen.

5. Zet je verwachtingen niet te hoog in

Te veel verwachten van je familie en vrienden tijdens de kerstdagen kan soms uitlopen op een teleurstelling. Als je broer bijvoorbeeld nooit meehelpt met het maken van eten, verwacht dan niet dat hij deze kerst ineens een keukenprins is geworden. En lukt het nooit om een goed gesprek te voeren met je schoonzus? Laat het zo zijn. Dat scheelt een hoop frustratie om dingen die waarschijnlijk niet veranderen.

6. Serveer ook gezonde snacks tijdens de kerst

Naast het feit dat suikerrijke en vette snacks niet goed zijn voor je gezondheid wordt je er ook nog eens moe en suf van. Drink hierbij een glaasje rode wijn en je beland als een onderuitgezakte aardappelzak op de bank. Maak ook vooral lichte en gezonde snacks waar je juist energie van krijgt. Kijk voor ons assortiment aan gezonde snacks eens in de webshop! Klik hier.

7. Voorkom kruisbesmetting met voedselbereiding

Als iedereen door elkaar in de keuken helpt met bereiding van het maal, kan er nog eens wat misgaan. Het mes waarmee kip is gesneden, wordt niet direct gewassen. Je zus ziet het mes en gaat er paprika mee snijden. Dit soort kleine misverstanden, kunnen zomaar een voedselinfectie veroorzaken. Let vooral op je voedselbereiding om kruisbesmetting te voorkomen.

8. Gebruik kleine borden

Veel mensen overeten zich tijdens de kerstmaaltijd. Resultaat: een uur lang met een pijnlijke opgeblazen buik voor pampus liggen. Een eenvoudige truc is eten van een lunchbord in plaats van een dinerbord. Onderzoek heeft aangetoond dat je automatisch minder eet van een kleiner bord dan een groot.

9. Eet langzaam en bewust

Nog een tip tegen te veel schranzen: langzaam eten. Wanneer je eten snel naar binnen schrokt, krijgt je namelijk niet op tijd een sein van verzadiging door waardoor je te veel gaat eten. Daarentegen bevordert rustig eten, kleine porties en bewust proeven de afgifte van verzadigingshormonen waardoor je beter aanvoelt hoeveel eten je nodig hebt. Bovendien geniet je veel meer van al het heerlijke eten.

10. Drink na elk glas alcohol een glas water

Teveel alcohol drinken is niet goed voor, dat weten we allemaal. Maar tijdens de kerstdagen laten we ons nogal eens gaan met alle gevolgen van dien. Dit hoeft niet eens zozeer je gezondheid te beïnvloeden maar denk eens aan een leuk gesprek met je familie wat ineens uitloopt tot een onnodige ruzie over iets van jaren geleden. Houd het gezellig en drink sowieso na elk glas alcohol een glas water. Dat helpt ook de kater de volgende dag buiten de deur te houden. Wij hopen dat u iets aan onze tips heeft. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing