Argaan

Argaan

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Update: 28-10-2021

Argaan is een koudgeperste plaantaardig vette olie uit de noten van de argaanboom.

Argaanboom is karakteristiek

Deze doornige boom is een van de oudste bomen ter wereld en behoort ook tot de oudste cultuurgewassen van de mens. Vroeger bedekten argaanbomen geheel Noord Afrika en waren zeer belangrijk voor overleving van de Berberbevolking. De bomen zorgden voor schaduw (mens en dier), brandhout, vruchten, olie en bouwstoffen. Nu groeit de argaanboom alleen nog maar in de zuidwest hoek van Marokko. Omdat de boom zeldzaam is (geworden), wordt argaan tegenwoordig door de UNESCO beschermd. Het duurt bijna een jaar voordat de fruit rijp is. Scherpe doorns aan de takken maken het onmogelijk het fruit met de hand te plukken. Ze worden geoogst als ze op de grond vallen in de zomer. 

Bijzonderheden arganolie

Als alle zaden ('amandels') uit de noten zijn gehaald, worden ze gesorteerd en wordt het vezelachtige materiaal dat aan de zaden kleeft, verwijderd. Er zijn twee soorten arganolie beschikbaar. Voor de agronomie in de keuken worden de noten licht geroosterd. Ze worden dan fijngestampt met behulp van een soort molensteen. De pasta wordt vervolgens gescheiden van de olie. Alles is handwerk. Het kost ongeveer tien tot twaalf uur om de noten schoon te maken en te kraken om ongeveer een liter olie te produceren. Deze geroosterd olie heeft een heerlijke notensmaak en is een fantastische smaakmaker in de keuken. De tweede soort agronomie wordt geproduceerd (koude persing) van de ongeroosterde noten. Deze oranjegele olie wordt voornamelijk geproduceerd uit ongeroosterde zaden en wordt gebruikt in de huidverzorging. Arganolie bestaat voor het grootste deel uit oliezuur (tot 48%) en linolzuur (30-40%). Als vetbegeleidendestoffen (onverzeepbare stoffen) zijn het gehalte aan vitamine E opvallend, evenals fytosterolen, squares en carotenoïden. Al deze bestanddelen dragen bij aan een gezonde, weerbare huid.

Eigenschappen en toepassing bij uitwendig gebruik

De laatste jaren is arganolie populair geworden in de huidverzorging. Men kan het puur op de huid gebruiken of anders mengen met een andere basisolie. De cosmetische olie blijft niet lang op de huid liggen, maar wordt snel geabsorbeerd waarbij het de belangrijke huidlipidelaag herstelt en ontsteking kan verzachten en verkoelen. Het is een heerlijke gezichtsolie dat de huid verzacht. Als men de notengeur te sterk vindt, kan men argan vermengen met een andere basisolie. Arganolie kan rimpels reduceren en helpt ter voorkoming van zwangerschapsstrepen (gemengd met de essentiële olie van mandarijn). De olie is vooral geschikt bij droge huid en ter verlichting van psoriasis en droog eczeem. Met andere woorden: een geschikte olie bij beschadigde, maar ook verouderende huid. Argon bevat ook zeldzame, maar waardevolle plantensterolen die niet in andere plantenoliën gevonden worden; deze hebben een ontstekingsremmende kwaliteit die gunstig kan zijn bij artritis en andere reumatische aandoeningen. Arganolie heeft ook bij neurodermitis (daarbij is het goed met kokosolie te vermengen) zijn nut bewezen. Droge, ruwe huid met zijn verstoorde hoornlaagbarrière wordt soepeler, ontsteking en jeuk worden verzacht. Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op jouw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing