Superfoods Supergezond!

Superfoods Supergezond!

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

De term Superfoods duidt op voedingsmiddelen die een uitzonderlijk hoog gehalte aan belangrijke voedingsstoffen bevatten en die in feite natuurlijke energiebronnen zijn. De oermens kwam door het eten van bepaalde planten, vruchten, noten en zaden aan de nodige energie. Veel van deze oerproducten worden herontdekt. We noemen ze Superfoods omdat ze supergezond zijn!

Wat zijn Superfoods?

Superfoods is dus een verzamelnaam voor delen van planten als de wortel, het blad, het zaad of andere plantaardige voedingsmiddelen. Hiertoe behoren verscheidene soorten fruit, groenten, kiemen, noten en zaden, maar ook oliën. Superfoods zijn meestal puur en biologisch en bevatten hoge concentraties natuurlijke ingrediënten en essentiële voedingsstoffen. Voedingsmiddelen vallen onder de noemer Superfoods als:

  • Ze een grote diversiteit aan voedingsstoffen bevatten, minimaal 12 of meer. De meest voorkomende zijn: vitaminen, mineralen, antioxidanten, aminozuren (eiwitten), essentiële vetzuren en enzymen.
  • Het gehalte aan deze essentiële voedingsstoffen hoog is.
  • Deze voedingsstoffen optimaal door ons lichaam opgenomen kunnen worden. Dit noemt men ook wel de hoge biologische beschikbaarheid.
  • Ze veelal biologisch of ongevaccineerd zijn.

Groenten als boerenkool, spinazie, uien, paprika, courgette en avocado behoren tot de Superfoods, maar ook andere voedingsmiddels als cacaobonen, knoflook, rauwe cacao en olijfolie staan op de lijst. Deze lijst zal de komende jaren alleen maar langer worden. Naast de Superfoods komen ook steeds vaker de Superherbs (kruiden) aan bod. Superherbs zijn kruiden die zoveel bevatten van een bepaalde vitaminen, mineralen, eiwitten of essentiële vetzuren dat ze op de lijst van Superfoods thuishoren.

Wat zijn Rawfoods?

Rawfood is een superfood dat niet is blootgesteld aan temperaturen boven de 42 graden Celcius, een temperatuur in de buurt van onze eigen lichaamstemperatuur. Het grote voordeel van rawfood is dat alle essentiële voedingsstoffen behouden blijven. Rawood is puur plantaardige voeding en bevat dus geen zuivel, eieren of vlees. Hiertoe behoren verscheidene soorten fruit, groenten en kiemgroente (alfalfa, taugé, tuinkers), tarwegras, zeewier, noten, pitten, zaden en granen. Rawfood is ook een term die wordt gebruikt voor een dieet dat volledig bestaat uit rauw voedsel. Rawfood als superfood is geschikt voor iedereen en in te passen in elk dieet.

Waarom Superfoods?

Het mag nu duidelijk zijn dat het eten van te veel geraffineerd voedsel een belangrijke oorzaak is van een aantal gezondheidsproblemen, die in toenemende mate voorkomen in onze maatschappij. Doordat geraffineerd voedsel weinig tot geen essentiële voedingsstoffen bevat, moet je lichaam de opgeslagen voorraad van deze voedingsstoffen aanbreken. Dit heeft tot gevolg dat je vitaliteit snel afneemt. De krachtige en gezonde eigenschappen die pure natuurlijke producten ons bieden, haal je niet uit geraffineerde producten. Het ontgelden en raffineren van olie beïnvloed bijvoorbeeld de ideale samenstelling van vetzuren, die zo gezond voor ons is. Door het raffineren van volkoren granen verdwijnt bijvoorbeeld een groot deel van alle vitaminen en mineralen en bijna alle vezels. Wit brood, witte rijst, witte suiker, witte pasta en alle andere geraffineerde producten zijn 'lege' calorieën. Door het integreren van Superfoods in je persoonlijke voedingspatroon kom je makkelijk en snel elke dag aan de benodigde essentiële voedingsstoffen. Superiors zijn door hun vorm makkelijk toepasbaar in bestaande gerechten. Je kunt de essentiële vetzuren (de omega-3 en omega-6 ratio) in je lichaam in balans houden door verschillende soorten koudgeperste oliën toe te voegen aan bijvoorbeeld koude salades. Of vul je eiwitgehalte aan door hoogwaardige poeders toe te voegen aan een gezonde shake of smoothie. Het boek "Feiten over Voeding, rawfood en superfood" laat je zien welke bekende en minder bekende voedingsmiddelen échte Superfoods zijn! Ontdek de veelzijdigheid van Superfoods en Rawfoods en welke van toepassing kunnen zijn in jouw situatie. Maak lekkere én makkelijke Superfoodgerechten, voor elk moment van de dag, die een positieve invloed kunnen hebben op je algehele gezondheid.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder dit recept! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing