Mineralen: de onmisbare bouwstoffen

Mineralen: de onmisbare bouwstoffen

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Mineralen, ze worden vaak in één adem genoemd met vitamines. Toch zijn deze bouwstoffen een stuk minder bekend dan hun verwanten. En dat is niet zo handig want mineralen zijn onmisbaar voor de mens. Wat zijn mineralen en wat doen ze in ons lichaam? Tijd om er eens wat meer aandacht aan te besteden!

Wat zijn mineralen?

Mineralen zijn bouwstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. In de natuur komen ze voor in gesteenten. Planten en dieren nemen deze stoffen op waardoor ze in ons eten en drinken terecht komen. Je kunt mineralen vergelijken met vitamines. Voor een goede gezondheid, de normale groei en ontwikkeling zijn voldoende mineralen nodig. In de westerse wereld zijn er niet zoveel mensen met een tekort aan deze bouwstoffen. Toch zijn er wel groepen mensen die wat extra mineralen kunnen gebruiken. Jongeren, zwangere vrouwen, veganisten en vegetariërs kunnen baat hebben bij wat extra ijzer. IJzer is zo’n mineraal. Mensen met een gezond en gevarieerd eetpatroon zullen in het algemeen voldoende mineralen binnenkrijgen. Is dat niet het geval dan kun je dat aanvullen met supplementen. De stoffen uit supplementen worden makkelijker door het lichaam opgenomen dan mineralen uit eten. Er bestaan zowel supplementen van enkele - als multi mineralen. Die laatste soort is een combinatie van verschillende soorten.

Mineralen en spoorelementen

Binnen de mineralen wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten: mineralen en spoorelementen. Van mineralen heb je een bepaald aantal grammen per dag nodig. Een aantal voorbeelden van mineralen:

  • Calcium
  • Chloor
  • Fosfor
  • Kalium
  • Natrium
  • Magnesium

Van de spoorelementen heb je veel minder nodig. Dit varieert van enkele micro- tot milligrammen. Chroom, fluoride, ijzer, jodium, koper en zink zijn voorbeelden van spoorelementen.

Tekort

Zoals eerder genoemd komt een tekort aan mineralen in onze samenleving bij de meeste mensen niet voor. Naast een eenzijdig eetpatroon kan een tekort aan deze stoffen ook ontstaan door chronische ziekte of langdurig medicijngebruik. Dat tekort is er niet meteen. De symptomen zijn vaak pas na een aantal weken zichtbaar. Let op vermoeidheid, lusteloosheid en concentratieproblemen. Een daadwerkelijk tekort kan alleen vastgesteld worden na bloedonderzoek. Het is wel belangrijk om dit in de gaten te houden. Mineralen zijn namelijk onmisbaar bij het herstel van ziekte.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing