10 dingen die een allergie verergeren

10 dingen die een allergie verergeren

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Alle allergiepatiënten zullen beamen dat het hebben van een allergie allesbehalve een pretje is. Je kunt er immers continu last van hebben. Naast de pollen, huisstofmijt en andere allergenen, zijn er nog een aantal dingen die een allergie kunnen verergeren.

1. Fruit en groenten

Mensen die last hebben van een pollenallergie, kunnen ook problemen ervaren door het eten van bepaalde groente en fruit. Dit wordt het Oraal Allergie Syndroom (OAS) genoemd. Het wordt veroorzaakt door een bepaalde proteïne die onder meer te vinden is op appels en tomaten. Doordat pollen en deze voedselproteïne op elkaar lijken, denk het lichaam dat je pollen aan het inslikken bent. Het leidt met name tot jeuk in de keel en een vervelende hoest. Het schillen van de groente en/of fruit kan helpen.

2. Contactlenzen

Het risico met contactlenzen is dat pollen mogelijk achter de lens terecht komen en zich daar 'opstapelen'. Dit zal de klachten verergeren. Met name zachte lenzen absorberen makkelijk irriterende stoffen die in de lucht zitten. Het is dus beter om tijdelijk harde lenzen of liever nog een bril te dragen.

3. Stress

Als je je gestrest voelt, kan dit ook invloed hebben op je allergie. Uit een recente studie onder hooikoortspatiënten blijkt dat mensen met hogere stressniveaus ook vaker een serieuze allergie-aanval krijgen. Het goede nieuws is dat er makkelijk iets aan te doen is: ontspan. Of het nou met meditatie of korte slaapjes is, zoek iets wat je hoofd tot rust brengt.

4. Alcohol

Alcohol, en rode wijn in het bijzonder, kunnen allergieën behoorlijk verstoren. Sommige mensen zijn zeer gevoelig voor de sulfaten in de alcohol. Een Deense studie wees eens uit dat vrouwen die meer dan veertien glazen alcohol per week dronken, 78 procent meer kans hadden om een chronische verstopte neus te krijgen dan vrouwen die minder dronken.

5. Het verkeerde medicijn nemen

In de winkel heeft de consument keus uit vele anti-allergische middeltjes. Maar het is belangrijk dat hij wel de juiste neemt voor zijn symptomen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een antihistaminicum en decongestivum. De eerste verlicht vooral het niezen, een kriebelende en lopende neus, terwijl een decongestivum vooral gezwollen slijmvliezen doet slinken. Die is dus alleen nuttig als iemand, bovenop zijn normale allergie-symptomen, ook last heeft van een verstopte neus.

6. Parfum en kaarsen

Alles waar geurstoffen aan toegevoegd zijn, kan de oogleden en de neus irriteren. Daar vallen niet alleen parfums maar ook geurkaarsen en bijvoorbeeld kerstversiering onder. Op straat of in warenhuizen is het onmogelijk om alle geuren te vermijden, maar probeer de irriterende geurstoffen thuis zoveel mogelijk weg te houden. Gebruik eventueel medicatie om de symptomen te verlichten als je er wel mee in aanraking komt.

7. Chloor

Zwemmen in een chloorzwembad, of zelfs het zitten in de buurt ervan, is net zo slecht voor je allergie als parfum. Chloor is een irriterend gas en als je het kunt ruiken, tekent het dat het ook in je lichaam terecht komt. Binnenzwembaden zijn nog erger omdat de chloor daar in een kleine ruimte zit.

8. Douchen in de ochtend

Pollen gaan niet alleen in kleding zitten, maar ook op de huid en in het haar. Iemand die 's ochtends veel last heeft van zijn allergie, kan het beste voor het slapengaan douchen. Te gehecht aan een ochtenddouche? Schud je haar dan uit en was je gezicht voor je onder de douche stapt.

9. Het weer

Allergiepatiënten hebben waarschijnlijk meer last van hun allergie op droge, zonnige en winderige dagen. Dit komt omdat dit de ideale condities zijn voor bomen om pollen los te laten. Stormachtige dagen zijn het meest ideaal voor degenen die last hebben van een allergie. De vele regen spoelt de pollen weg.

10. (Mee)roken

Allergieproblemen kunnen worden toegevoegd aan de lange lijst gezondheidsproblemen veroorzaakt door roken. Onderzoekers bekeken wat het effect van roken was bij mensen met hooikoorts. Daaruit bleek dat mensen die veel aan rook zijn blootgesteld, 16,6 keer meer IgE-antilichamen hebben dan hooikoortspatiënten die in schone lucht bivakkeren. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder dit recept! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing