Luizen, ze zijn er weer.

Luizen, ze zijn er weer.

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Na het enorme succes van televisiehit 'De Luizenmoeder' is het tijd dat ook wij jullie eens informeren over deze kleine, jeuk veroorzakende beestjes: luizen. Luizen zijn kleine parasieten die leven van mensenbloed. Ze voelen zich prettig op warme, behaarde plekken. Daarom komen ze vaak voor op je hoofd en dan met name achter de oren, in de nek of in een pony. Het hebben van luizen is niet schadelijk, maar wel heel vervelend. Ze veroorzaken vaak flinke jeuk.

Hoe kom je aan luizen?

Vooral kinderen hebben nog al eens last van hoofdluis. Dat komt omdat zij tijdens het spelen vaak met hun hoofden dicht bij elkaar zitten. De luizen kunnen dan van het ene naar het andere hoofd lopen. Om dezelfde reden loop je ook risico als je veel selfies maakt met anderen. Veel mensen denken dat hoofdluis zich ook via kleding, beddengoed of knuffels. Dit is niet waar. De kleine beestjes verspreiden zich alleen via lichamelijk contact. Desondanks verspreiden ze zich zeer snel en daarom is het belangrijk om je kind regelmatig op hoofdluis te controleren.

Hoe herken je hoofdluis?

Luizen veroorzaken vaak jeuk en daarom is het krabben aan het hoofd een belangrijke graadmeter. Maar de jeuk ontstaat vaak pas na 1 tot 2 weken na de besmetting met hoofdluis. Als je haren regelmatig controleert kun je ze eerder ontdekken. Een hoofdluis heeft de grootte van een sesamzaadje en is grijsblauw of roodbruin van kleur. In de haren kunnen ook neten voorkomen. Dat zijn de eitjes die de luizen leggen. Deze zijn ongeveer een millimeter groot en hebben een doorzichtige of witte kleur. Ze lijken een beetje op roos, maar met het verschil dat roos loszit en neten zich vastkleven aan het haar.

Behandelen luizen

Uiteraard wil je dat de kleine beestjes zo snel mogelijk het haar verlaten. Dat kun je op verschillende manieren doen. De bekendste is de uitkambehandeling en deze kun je ook gebruiken in combinatie met een antihoofdluismiddel. Het kammen werkt als volgt:

  • Maak het haar door en door nat. Verdeel crèmespoeling door het haar.
  • Bescherm de ogen met een washandje en kam dan eerst met een gewone kam de klitten weg. Spoel dit niet uit.
  • Houd het hoofd voorover boven een wasbak of een stuk wit papier.
  • Pak een fijntandige kam en kam het haar van achter naar voren, tegen de hoofdhuid aan; start bij het ene oor en schuif, plukje voor plukje, na elke kambeweging op naar het ander oor.
  • Vastgeplakte neten kunt u met uw nagels verwijderen. Eventueel kunt u ze eerst losweken door te deppen met azijn.
  • Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een stuk keukenpapier op paieren zakdoek. Gooi deze na afloop weg.
  • Spoel vervolgens de crèmespoeling uit het haar.
  • Maak de kam na gebruik schoon met water en zeep.

Kies je voor het gebruik van een shampoo of lotion tegen hoofdluis dan is het nog steeds nodig om de haren twee weken uit te kammen. De antihoofdluismiddelen kunnen dimeticon, malathion of permetrine bevatten. Dimeticon is het meest effectief omdat dit de hoofdluis verstikt en er geen sprake is van resistentie van de luizen. Dat zou bij de andere middelen wel kunnen zijn.  Heeft u vragen over luizen? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.  

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing