Borstvoeding vs. flesvoeding

Borstvoeding vs. flesvoeding

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Het is een afweging waar elke aanstaande moeder mee te maken krijgt. En hoewel de morele druk om borstvoeding te geven misschien groot is, is het vooral belangrijk dat iemand een weloverwogen keuze maakt.

De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) stelt dat moedermelk het beste is dat je pasgeboren kinderen kunt geven. De meeste diëtisten onderschrijven dat. Moedermelk bevat dan ook alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft. Voedingsstoffen die bijvoorbeeld de ontwikkeling van de hersenen stimuleren en het immuunsysteem versterken. Wat eveneens als een groot pluspunt van borstvoeding wordt gezien, is de sociale band die het schept tussen moeder en kind.

Feministische golf

Toch is flesvoeding inmiddels ook algemeen geaccepteerd in Nederland. Het kwam vooral op tijdens de feministische golf in de jaren '70, toen vrouwen meer beschikking wilden over hun lichaam. Ook wilden ze de mogelijkheid hebben de taak van het voeden af en toe aan de vaders over te geven. En dat kan niet met borstvoeding, zeker niet in de eerste periode waarin nog sprake is van nachtvoedingen. Met borstvoeding ben je meer aan huis gebonden en bovendien schamen veel vrouwen zich ervoor om in een openbare ruimte borstvoeding te geven. Maar is het verantwoord om helemaal voor flesvoeding te kiezen?

Ontwikkeling

et is volgens diëtist Kleintjes boud om te stellen dat flesvoeding niet goed is. Flesvoeding wordt al sinds het einde van de 19e eeuw ontwikkeld en elk jaar weer verbeterd. De meeste fabrikanten voegen een hoop voedingsstoffen toe die redelijk in de buurt komen van de samenstelling van moedermelk. Daarnaast kan het zijn dat een kind overgevoelig is voor bepaalde voedingsstoffen, die juiste via de moedermelk (waar stoffen uit het eten van de moeder inzitten) binnenkomen. Fabrikanten van flesvoeding voor kinderen onder de 6 maanden mogen hun producten overigens niet aanprijzen. Dit omdat borstvoeding nog wel wordt gezien als de norm voor pasgeborenen.

Niet kiezen

Vrouwen hoeven niet perse te kiezen voor het een of het ander. Als ze het idee hebben dat volledige borstvoeding te veel van hun lichaam eist, kunnen ze ook op vaste tijdstippen flesvoeding gaan geven. Begin eerst met alleen borstvoedingen pas als die goed op gang is, bijvoorbeeld na drie weken, kan daar in de middag een flesje kunstvoeding bijkomen. Eventueel kan nog een tweede borstvoeding worden afgebouwd naar flesvoeding, als dit bijvoorbeeld handiger is in combinatie met een baan.

Laten informeren


Het belangrijk is dat de aanstaande moeder achter haar keuze voor een bepaalde soort voeding staat. En daarvoor moet ze zich goed laten informeren. Veel vrouwen zijn bijvoorbeeld bang dat borstvoeding niet lukt, ze kloven krijgen of haar borsten gaan hangen. Maar, zoals Kleintjes ook zegt, 'borstvoeding wordt moeilijk als je het moeilijk maakt'. Ontspanning (dus het vermijden van stress) is heel belangrijk om te zorgen dat borstvoeding zorgeloos verloopt en het kind genoeg melk krijgt. Lees je ook in over borstvoeding, er bestaan tientallen boeken en websites over hoe het moet. Vrouwen die liever flesvoeding gaan geven, zijn vaak bang dat met name het emotionele aspect dan mislukt en ze niet zo'n goede band krijgen met de baby. Maar dit heeft niet alleen met voedingsmomenten te maken. Je kunt een baby ook op een hoop andere manieren laten zien dat het geliefd is. Wat ook helpt is om de fles te geven terwijl de baby naakt tegen de blote buik van de moeder ligt. Dat versterkt het behaaglijke gevoel dat de baby ervaart tijdens de zwangerschap en het drinken uit de borst. Kortom, het gaat niet om wat beter of slechter is, maar om de bewuste beweegredenen van de moeder (en vader).

Vragen:

Heeft u vragen over de zwangerschap en de bevalling? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing