Wat is obstipatie en hoe kan ik het voorkomen?

Wat is obstipatie en hoe kan ik het voorkomen?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:
Obstipatie is een verstopping in de darmen. Eén op de drie Nederlanders heeft weleens last van obstipatie. Officieel is er sprake van obstipatie als iemand minder dan 3 keer per week ontlasting produceert of als dit alleen lukt door hard te persen.

Hoe werkt het?

Het eten dat wij binnenkrijgen wordt in het spijsverteringskanaal verteerd. Hier wordt ook vocht aan de voedselbrij onttrokken, met name in de dikke darm wordt er veel vocht aan de voedselbrij onttrokken. Vervolgens word dit naar de endeldarm doorgevoerd, waar ontlasting heet en is klaar om het lichaam te verlaten. Bij een te lang verblijf van de voedselbrij in de dikke darm, wordt er teveel vocht aan onttrokken en wordt het moeilijker om te poepen. Hoe vaak iemand precies naar het toilet moet voor de grote boodschap, verschilt per persoon. Sommigen gaan meerdere keren per dag naar het toilet, anderen één keer per 2 dagen.

Waar men het meeste last van heeft bij obstipatie is:

 • Harde, droge ontlasting
 • Slechts één of twee keer per week ontlasting
 • Poepvegen (langs de harde ontlasting in de darm kan zachte ontlasting weglekken. Dit wordt ook wel overloopdiarree genoemd)
 • Pijn bij het poepen; harde, dikke ontlasting kan scheurtjes en kloofjes in de anus veroorzaken. Als daar weer ontlasting langskomt kan dit een branderig gevoel veroorzaken
 • Het gevoel na de stoelgang nog steeds te moeten poepen
 • Aambeien; als er regelmatig sprake is van verstopping en hard persen, kunnen er aambeien ontstaan. Deze kunnen pijnlijk zijn.

Voorkomen

 • Vezelrijke voeding moet minstens 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag bevatten. Als het moeilijk is om aan vezelrijke voeding te komen, dan kan dit aangevuld worden met zemelen of tarwekiemen, of met ontbijtgranen of vezelpreparaten, die laatste kunt u krijgen via apotheek of drogist.
 • Ook Lucovitaal Stoelgang met Senna, helpt om de stoelgang te bevorderen en obstipatie te voorkomen. Lucuvitaal Stoelgang met Senna bevat een formule voor de darmen en een natuurlijke stoelgang. Het is samengesteld met een tiental zorgvuldig geselecteerde kruiden. Deze formule bevat ook Senna, wat goed werkt tegen obstipatie en harde ontlasting.
 • Ook voldoende drinken kan helpen obstipatie tegen te gaan. Zeker bij vezelrijke voeding is het belangrijk om voldoende te drinken. Tenminste anderhalve tot twee liter vocht per dag. Vezels nemen veel vocht op en als je te weinig drinkt, zwellen de vezels onvoldoende op. De ontlasting is dan niet zacht genoeg om prettig het lichaam weer te kunnen verlaten.
 • Een kopje koffie of thee is ongeveer 125 ml vocht. Een beker melk of glas fris is meestal 150 ml. Ook een schaaltje vla en een bord havermoutpap bevatten veel vocht. Opgeteld moet het dus anderhalf tot twee liter per dag zijn (2000 ml).
 • Lichaamsbeweging bevordert de darmwerking en is daarnaast goed voor de algehele conditie, zowel lichamelijk als geestelijk. Een half uur per dag stevig wandelen is al voldoende. Tennissen, fietsen, zwemmen of een andere sport is natuurlijk ook prima.
Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder dit recept! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing