Help! Mijn kind is ziek!

Help! Mijn kind is ziek!

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:
Een ziek kind zorgt meestal voor een machteloos en licht paniekerig gevoel bij de ouders. Het is ook niet fijn om je kind als een hoopje ellende op de bank te zien liggen. Maar de meeste (kinder)ziektes zijn juiste bedoeld om weerstand op te bouwen. Met genoeg liefde en verzorging zijn ze bovendien weer voorbij voor je er erg in hebt.

Help! Mijn kind is ziek!

Mazelen Hoe, wat, waarom? Een ziekte waar de meeste kinderen in Nederland voor worden ingeënt en die daardoor weinig voorkomt is mazelen. Dit is wel een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een virus. Wat gebeurt er? Als een kind mazelen heeft, zal het in eerste instantie vaak hoesten en een loopneus, koorts of ontstoken oogjes hebben. In deze fase is mazelen het meest besmettelijk. Je kunt de ziekte herkennen aan de vlekjes op de binnenkant van de wangen. Deze vlekjes worden enkele dagen later gevolgd door een jeukende huiduitslag. Een kind kan behoorlijk ziek worden van mazelen, maar gevaarlijk wordt het alleen wanneer deze zich verder ontwikkelt. Het virus verzwakt namelijk het afweersysteem. Wat te doen? Er is weinig tegen te doen, behalve te zorgen dat het kind zich zo min mogelijk ziek voelt. Dat kan door het flink te laten rusten, genoeg te laten drinken en gewoon aandacht te geven. Vijfde en zesde ziekte Hoe, wat, waarom? Minder bekend zijn de vijfde en zesde ziekte. De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar en meestal in het voorjaar of de vroege zomer. De zesde ziekte komt alleen voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar. Beiden worden ze veroorzaakt door een virus. Wat gebeurt er? Een kind met de vijfde ziekte krijgt rode wangen met grillige, rozerode vlekjes. Hij of zij kan wat koorts en jeuk hebben, maar voelt zich verder niet ziek. De uitslag kan zich wel uitbreiden naar romp, billen, armen en benen waarna de vlekjes samenvloeien tot grotere vlekken. Een kind met de zesde ziekte krijgt meestal plotseling hoge koorts en soms zijn de klieren in de hals en achter de oren opgezet. Na drie tot vijf dagen daalt de temperatuur snel en kunnen er rode vlekjes in het gezicht verschijnen. Die jeuken niet en verdwijnen binnen een tot twee dagen. Wat te doen? Tegen de vijfde ziekte is niet veel te doen omdat er meestal weinig ziekteverschijnselen optreden. Een kind met de zesde ziekte heeft er baat bij veel te drinken. Een ijslolly kan eventueel ook. Zorg verder voor genoeg rust en dunne kleding die losjes om het lichaam zit. Zo kan het lichaam de warmte beter kwijt. Krentenbaard Hoe, wat, waarom? De medische term voor krentenbaard of kinderzeer is 'impetigo'. Krentenbaard wordt veroorzaakt door een bacterie, meestal de Staphylococcus Aureus, en in sommige gevallen de Streptococcus Pyogenes. Deze infectie is erg besmettelijk. Wat gebeurt er? 1 tot 3 dagen na besmetting ontstaan er huidafwijkingen. Meestal begint krentenbaard in het gezicht, rond neus en mond, vandaar de naam krentenbaard. Maar de plekjes kunnen over het hele lichaam zitten. Krentenbaard kan er erg verschillend uitzien. Soms is er sprake van bloederige korstjes, soms van honinggele korsten. Ook kunnen er blaren ontstaan waardoor het er weer anders uitziet. Wat te doen? Als je als ouder twijfelt of je kind krentenbaard heeft, ga dan naar de dokter. Die schrijft vaak in eerst instantie antibioticacrème voor en als dat niet helpt, antibioticapillen. Rodehond Hoe, wat, waarom? Rodehond, ook wel rubella genoemd, wordt veroorzaakt door een virus dat zich verspreidt via de lucht. Zo'n 14 tot 20 dagen na besmetting met het virus, breekt de ziekte uit. Al vanaf de zevende dag na besmetting kan rodehond op anderen worden overgedragen. Wat gebeurt er? Het kind kan voor het uitbreken van de ziekte last krijgen van verkoudheid, pijn aan de gewrichten en lichte koorts. De kliertjes in de hals kunnen opzwellen en pijnlijk aanvoelen. Ook is er vaak sprake van een rode en vlekkerige huiduitslag. Deze begint in eerste instantie achter de oren en verspreidt zich daarna over het hele lichaam. Wat te doen? Er bestaat geen behandeling tegen rodehond. Na tien dagen verdwijnen de rode huiduitslag en het besmettingsgevaar vanzelf. Bof Hoe, wat, waarom? Bof is een virusziekte die heel besmettelijk is. Dit wordt verspreid door hoesten en niezen. In Nederland worden bijna alle kinderen op de leeftijd van 14 maanden en 9 jaar tegen bof ingeënt (met de BMR-prik tegen bof, mazelen en rodehond). Daardoor is bof een zeldzame ziekte geworden. Wat gebeurt er? 14 tot 24 dagen na de besmetting doen zich de eerste symptomen voor. Bij veel van de besmette kinderen raakt de speekselklier bij het oor ontstoken en zet op. Deze klier zit onderhuids in de wang, voor en onder het oor. Wat te doen? Laat het kind zoveel mogelijk drinken en rust houden. Geef eventueel een paracetamol als het kind pijn heeft. Waterpokken Hoe, wat, waarom? Bijna elk kind in Nederland krijgt (ook baby's) een keer waterpokken. Dit kan het hele jaar door gebeuren maar met name in de winter en aan het begin van de lente is de kans op waterpokken groot. Ze zijn zeer besmettelijk, wat ook de reden is dat veel kinderen ze krijgen. Wat gebeurt er? Bij deze huidziekte komen eerst rode vlekjes tevoorschijn die daarna veranderen in met vocht gevulde blaasjes. Zeker in het begin kunnen kinderen zich wat hangerig en grieperig voelen. Wat te doen? In principe gaan waterpokken gewoon weer over. Het is alleen wel dat het kind zich zo weinig mogelijk krabt, ook om littekens te voorkomen. Het beste is om de nageltjes kort te knippen en de blaasjes regelmatig in te smeren met een zalf. Een mentholgel of -poeder werkt het beste. De behandeling met geneesmiddelen wordt alleen toegepast bij kinderen die extra vatbaar zijn voor infecties. Besmetting vindt meestal plaats voordat de eerste symptomen zichtbaar zijn, dus het heeft geen zin een kind met waterpokken van school te houden (tenzij het grieperig is natuurlijk). Wratten en waterwratjes Hoe, wat, waarom? Wratten (die zowel bij kinderen als volwassenen voorkomen) worden veroorzaakt door het Humaan Papillomavirus. Dit virus gaat in de huid zitten en zorgt voor het ontstaan van een wrat. Waterwratjes komen vaker voor bij kinderen met eczeem. Wat gebeurt er? Er verschijnt, meestal op handen en voeten, een wrat, een eeltachtige plek die in het midden wat ingedeukt is. Wratten gaan eigenlijk altijd vanzelf weer weg. Dit komt doordat je afweersysteem, dat ook in je huid zit, druk aan het 'puzzelen' is hoe dat virus in elkaar zit. Wanneer je afweersysteem dit door heeft, kunnen de wratten heel snel verdwenen zijn. Meestal zie je dan dat ze als het ware ingekapseld worden en spontaan van de huid afvallen. Wat te doen? Als een kind er last van heeft, bijvoorbeeld doordat er met lopen een bepaalde druk opkomt, kan een wrat wel behandeld worden. Een zalf of vijl zorgt dat de wrat vlakker wordt en minder voelbaar maar er bestaan ook bevriezingsmethoden om de wrat te verwijderen. Heeft u vragen over kinderziektes? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing