Wat is huisstofmijtallergie? Is het niet schoon genoeg?

Wat is huisstofmijtallergie? Is het niet schoon genoeg?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Huisstofmijtallergie is een allergie voor de uitwerpselen van de zgn huisstofmijt. De huisstofmijt is een spin-achtig, klein beestje: een gemiddelde huismijt is slechts 0,3 mm lang. Haar uitwerpselen meten slechts 10 tot 40 µm (micrometer) (1 µm = 1/1000 mm). Stofmijten houden van een hoge luchtvochtigheid. Bij een relatieve vochtigheid van beneden de 45 % kunnen stofmijten niet overleven, ze drogen gewoon uit. Daarom houden ze van warme matrassen en overtrekken: daar is immers veel vocht en voedsel. Ze eten menselijke huidschilfers. Gelukkig maken de mijten geen geluid, want anders zou je waarschijnlijk geen oog dicht doen. In één bed zitten soms meer dan een miljoen huisstof mijten!

Huisstofmijtallergie symptomen

Huisstofmijten zijn op zich niet schadelijk, maar hun uitwerpselen wel. Heel veel mensen zijn er allergisch voor. De allergische reacties veroorzaken symptomen als jeukende ogen, een verstopte neus, een loopneus, huiduitslag of ademhalingsproblemen. Men spreekt dan van een huisstofmijtallergie. Deze allergische klachten verergeren meestal wanneer mensen in bed liggen of wanneer ze schoonmaken, omdat de uitwerpselen dan in het rond vliegen.

Huisstofmijtallergie behandeling

Het mag duidelijk zijn dat voor huisstofmijtallergie bestrijden vooral het goed schoonhouden van de slaapkamer en het bed erg belangrijk is. Anti allergeen beddengoed zoals allergeendichte hoezen en synthetische dekens en kussens kan in veel gevallen helpen de allergische klachten te verminderen. Om zoveel mogelijk van stofmijten verlost te worden helpt het tevens om elke dag je kamers te ventileren, te zorgen voor een lage luchtvochtigheid, en minstens één keer per week grondig schoon te maken.

7 Tips tegen huisstofmijtallergie

Hieronder volgen een aantal handige tips voor mensen met huisstofmijtallergie die kunnen helpen om de symptomen te verminderen of zelfs geheel te doen verdwijnen.

  1. Houdt het huis en vooral de slaapkamer goed schoon. De huisstofmijt (ook wel huismijt genoemd) uitwerpselen concentreren zich vooral in hoekjes en op bijvoorbeeld plinten. Dagelijks stofzuigen met een stofzuiger met hepa filter en nat reinigen helpt om de hoeveelheid rondzwevende stofdeeltjes sterk te verminderen en de huisstofmijt te bestrijden.
  2. Neem gladde vloeren vochtig af; stofzuig vloerbedekking van textiel regelmatig (twee tot drie keer per week is voldoende).
  3. Neem meubels van glad materiaal vochtig af; stofzuig textielbekleding iedere maand. Bescherm u tegen de huisstofmijten in uw beddengoed met behulp van goed anti allergisch beddengoed zoals allergiehoezen voor uw dekbed, matras en kussens. Allergeendichte hoezen worden in sommige gevallen zelfs vergoed door de verzekering!
  4. Zorg ervoor dat uw huis goed geventileerd is. Huisstofmijten houden vooral van warme, vochtige plaatsen. Regelmatig luchten en zorgen dat de luchtvochtigheid in huis niet te hoog is zal bijdragen aan een lagere concentratie huisstofmijten in uw huis. Ook zou u gebruik kunnen maken van een speciale luchtontvochtiger of luchtreiniger.
  5. Laat de was buiten drogen of gebruik een wasdroger met afvoer naar buiten. Probeer de deuren tussen de keuken en wasruimte en de rest van het huis gesloten te houden.
  6. Als het koud en vochtig is, kan het helpen de woon- en slaapkamers overdag te verwarmen. Het vocht wordt dan in de warme lucht opgenomen en bij het luchten afgevoerd. Aangezien huisstofmijten van vochtige plekjes houden helpt dit de huisstofmijt te bestrijden.
  7. Plaats geen planten in de slaapkamer. Planten geven extra stofvorming.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

chat_bubble_outline K.Levelt calendar_today Geplaatst op:

Heel erg bedankt voor dit lijstje! Het meeste deed ik al, (we hebben zelfs een centraal stofzuigsysteem geïnstalleerd), mijn man had namelijk erg veel last van de stofmijten, (altijd jeukende ogen en een loopneus, nooit eens goed kunnen doorslapen) en we hebben nu een luchtbevochtiger gehaald en de planten eruit gegooid en hij heeft er nu veel minder last van..fijne tips dus, nogmaals bedankt!

question_answer Team Broeders Gezondheidswinkel
calendar_today Geplaatst op:
Beste , Bedankt voor jouw reactie op deze blog. Vanwege wet- en regelgeving is het niet mogelijk om onze reactie te publiceren. 
Met vriendelijke groet,

Team Broeders Gezondheidswinkel

Broeders Gezondheidswinkel
Keiweg 7 4901 JD Oosterhout
Tel: 0162-453223 | Fax: 0162-434738
www.broedersgezondheidswinkel.be

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing