Allergisch voor huisdieren - moet het dier weg?

Allergisch voor huisdieren - moet het dier weg?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Heeft u last van een verstopte neus of van niesbuien wanneer u bij iemand in huis komt die een kat heeft? Last van tranende, rode ogen als u in een ruimte bent met een konijn? Gaat het aaien van een hond samen met een piepende ademhaling? Wanneer u deze klachten herkent, kan het zijn dat u allergisch bent voor huisdieren.

Wat is een allergie voor huisdieren?

Hoewel er meestal wordt gesproken over een allergie voor de haren van een bepaald diersoort, is dit niet juist. Bij een allergie voor huisdieren worden de klachten veroorzaakt door een reactie op huidschilfers en veren van dieren. Ook in het speeksel en de urine van dieren bevinden zich allergenen. Door het inademen van de allergenen ontstaan de allergieklachten. Een allergie voor katten en honden komt het meest voor. In Nederland zijn ongeveer 3,3 miljoen katten en 1,8 miljoen honden. Allergenen van de kat zijn het sterkst en geven daarom vaak klachten. Daarnaast kunt u ook allergisch zijn voor andere huisdieren zoals konijnen en cavia’s. Een allergische reactie op vogels wordt vooral veroorzaakt door allergenen van de kanarie, parkiet, papegaai en duif.

Klachten

Als u allergisch bent voor huisdieren dan heeft u voornamelijk last van klachten als u in aanraking komt met het betreffende dier. De klachten treden vooral op in de slijmvliezen van de neus, ogen en longen. De klachten bij een allergie voor huisdieren zijn voornamelijk:

 • Astmaklachten (moeite met ademhalen, piepen of hoesten)
 • Benauwdheid na het verwisselen / leegmaken van de stofzuigerzak
 • Niesbuien
 • Verstopte neus
 • Loopneus
 • Tranende en jeukende ogen
 • Vermoeidheid
 • Slecht slapen
 • Hoofdpijn
 • Eczeem

De klachten beginnen meestal binnen een half uur nadat u in aanraking bent gekomen met het huisdier. Van een allergie voor huisdieren kunt u het hele jaar last hebben. De allergische reactie kenmerkt zich door een vroege en late reactie. Klachten zoals een loopneus, jeukende en/of tranende ogen, niezen, zijn onderdeel van de vroege reactie. Daarnaast kent een allergische reactie ook een late fase waarbij ontstekingscellen betrokken zijn. Deze ontstekingsreactie kan zich voordoen in zowel de bovenste als de onderste luchtwegen. De klachten die men hiervan kan ondervinden zijn een verstopte neus (bovenste luchtwegen), hoesten, piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) die gepaard kan gaan met een gevoel van benauwdheid (onderste luchtwegen). Klachten van de bovenste luchtwegen kunnen zich uitbreiden naar de onderste luchtwegen.

Moet het huisdier weg?

De meest afdoende oplossing bij een dierenallergie is elk contact met de diersoort waarvoor u gevoelig bent, te vermijden. Indien u zelf een hond of kat hebt, zal de arts u wellicht adviseren om uw huisdieren weg te doen. Voor allergische kinderen is het best dat dieren uit de klas worden verwijderd. De klachten zullen daarmee niet onmiddellijk verdwijnen. Uit onderzoek is gebleken dat er jaren na verwijdering van een kat uit een huis nog steeds katte-allergenen in de kamers worden aangetroffen. Veel mensen hebben echter een emotionele band met hun huisdier en zien er tegenop om hun geliefde dier weg te doen. Indien de dieren voor het beroep (paard, koe) of als hobby (kat, hond, duif, kanarie) worden gehouden, kan verwijdering ook te ingrijpend zijn. Indien wordt besloten om de dieren niet van de leefplek te verwijderen, kan een combinatie van de volgende maatregelen de kans op een allergische reactie verminderen:

 • Zorg voor een gladde vloerbedekking in de slaap- en woonkamer (bijvoorbeeld parket, linoleum...). Dit is gemakkelijk schoon te houden.
 • Vervang gestoffeerd meubilair door leren of kunststof meubels, met name in de slaapkamer.
 • Neem meubels en vloeren regelmatig met een vochtige doek af.
 • Stofzuig iedere dag met een stofzuiger met zo mogelijk een ingebouwde allergeenfilter.
 • Houd de huisdieren in een kooi, ren of stal buiten het woonhuis. Laat de huisdieren niet in het woonhuis, zeker niet gedurende de rui (haren en veren bevatten de allergenen)
 • Laat dieren nooit in de slaapkamer en laat ze zeker niet op bed liggen. Zelfs wanneer een kat slechts één keer op een hoofdkussen heeft geslapen, blijven er al veel allergenen in achter. Als de allergische patiënt op datzelfde kussen slaapt, dan bevinden deze allergenen zich vlakbij de neus en de mond waardoor zij het lichaam binnendringen. Aangezien de mens ongeveer een derde van de dag op de slaapkamer doorbrengt en de duur van blootstelling aan allergenen daar dus lang is, is sanering van deze kamer en het bed erg belangrijk.

Een allergie voor huisdieren kan ook worden behandeld met geneesmiddelen of een injectiekuur (hyposensibilitiekuur). De medicijnen tegen huisdierallergie zijn er in verschillende vormen zoals tabletten, neus-sprays, inhalatoren of oogdruppels. Deze middelen kunnen de allergische klachten, zoals een loopneus, uistekend onderdrukken. Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing