Behoud je goede ogen, ook op latere leeftijd!

Behoud je goede ogen, ook op latere leeftijd!

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Waar je ook bent: je ogen heb je nodig.

Of het nu om deelnemen aan het verkeer gaat of om het bewegen binnenshuis. Goede ogen  maken je leven een stuk eenvoudiger. Toch staan we vaak niet stil bij de waarde van goede ogen, totdat we problemen beginnen te ervaren, op welke leeftijd dan ook.Omdat we op latere leeftijd steeds vaker problemen krijgen met onze ogen en ons zicht verslechtert, is het slim om bewust met je ogen om te gaan. Zorg dus zelf voor gezonde ogen! Wat je moet weten over jouw ogen:

  • Wanneer we ouder worden, krijgen we steeds meer moeite om kleuren te onderscheiden. Daarom zijn ouderen met minder zicht erg gebaat bij rust. Een duidelijk contrast tussen muren en deuren helpt ouderen bijvoorbeeld veilig in hun huis te bewegen.
  • Hoewel vaak wordt gezegd dat lezen bij weinig licht slecht voor je ogen is, is dat niet waar. Wel is het lezen op die manier extra vermoeiend en ben je snel geneigd om te gaan knijpen of fronsen (en daar krijgen we dan weer rimpels van.)
  • Vanaf je 40e wordt de ooglens stugger en kun je steeds meer gaan ervaren dat je moeite hebt met dichtbij zien (iets lezen).
  • Problemen met zicht zijn er in allerlei soorten en maten. Van relatief veelvoorkomende ouderdomsproblemen zoals het moeite hebben met lezen van kleine letters tot oogafwijkingen en aandoeningen die meer overlast veroorzaken.
  • Ben je lang ingespannen aan het werk, dan kan het zijn dat je vermoeide ogen krijgt. Heb je echter regelmatig last van rode of vermoeide, droge ogen, dan kan het zijn dat er iets anders speelt.

Wat kun je ZELF doen om je gezonde ogen te behouden?

Een paar gezonde ogen en goed zicht is allereerst niet vanzelfsprekend. Slecht zien of een bril moeten dragen is dan ook niet bij uitstek een verschijnsel bij ouderen. Juist omdat ogen erbij gebaat zijn om hulp te krijgen wanneer dat nodig is, kun je al op jonge leeftijd een bril of lenzen nodig hebben om je te helpen bij het scherp of rustig kunnen zien. Daarom zijn de volgende tips ook van belang voor gezonde ogen, heel je leven lang:

  1. Wanneer je het vermoeden hebt dat je moeite hebt met zien of last hebt van je ogen: Laat je ogen controleren!Laat een oogmeting doen bij de opticien of in serieuzere gevallen, ga langs bij de huisarts. Hoofdpijn kan namelijk worden veroorzaakt door slecht zien, waarbij de rust die de juiste bril/lenzen veroorzaakt, je direct van je hoofdpijn helpt.
  2. Het tijdig vaststellen van verslechterende ogen of oogafwijkingen is altijd beter. Zo heb je meer tijd om met de juiste oplossing (lenzen, bril, operatieve oplossingen etcetera) je ogen te helpen en verslechtering te voorkomen.
  3. Zorg voor een oplossing die inderdaad past bij jouw probleem. Een standaard leesbril van de drogist kan voor bij de hand handig zijn, maar is een gestandaardiseerde bril die in beide glazen hetzelfde biedt. In de praktijk is het vaak zo dat je beide ogen niet exact hetzelfde nodig hebben. Hoe beter de oplossing past, hoe beter het is voor je ogen.

Als je nog vragen hebt over dit onderwerp, kun je natuurlijk altijd jouw vraag stellen. Plaats een reactie onder deze blog en je krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing