De meest voorkomende parasieten in Nederland

De meest voorkomende parasieten in Nederland

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Een parasiet is een levend wezen, organisme, dat zich ten koste van een ander levend wezen voedt en in leven houdt (en voortplant). Een parasiet kenmerkt zich doordat hij op of in een gastheer leeft. In grote lijnen wordt de groep parasieten in 2 groepen verdeeld:

1. De parasietengroep die IN de gastheer leeft, zoals bijvoorbeeld wormen.
2. De parasietengroep die OP een gastheer leeft, zoals bijvoorbeeld vlooien of luizen.

Bij parasieten in de vervelendste vorm, denken we vaak direct aan de eerste groep, die voor de gastheer heel vervelend en ongemakkelijk zijn, qua overlast en qua idee.

Hoe weet je of je een parasiet hebt?

Wanneer je ergens last van hebt, zoals diarree of buikpijn, denk je in eerste instantie zelden aan een parasiet. Dat is maar goed ook, want in de meeste gevallen is een parasiet niet aan de orde. Veel parasieten die in de wereld te vinden zijn, leven in Nederland dan ook niet of komen hier niet voor. Landen als Afrika hebben met aanmerkelijk meer parasieten te maken die voor een mens veel vervelende symptomen en overlast bezorgen. Een huisarts zal niet zomaar op parasieten onderzoeken, behalve wanneer het aannemelijk is dat dit een te overwegen oorzaak kan zijn, bijvoorbeeld wanneer je een verre reis hebt gemaakt of nadrukkelijke redenen hebt om een parasiet te overwegen. Een parasiet van de eerste groep, zullen meestal klachten als diarree of juist verstopping, gewichtsverlies, koorts, buikpijn of krampen veroorzaken. De ernst van deze parasieten varieert per soort, maar de darmproblemen kunnen hoe dan ook heel vervelend zijn.

Hoe voorkom je parasieten in Nederland?

Zowel in Nederland als daarbuiten worden parasieten vaak veroorzaakt door dierlijke (of ook plantaardige) materialen. Niet goed gebakken of verhit vlees is de grootste veroorzaken van meer of minder onschuldige parasieten die zich in de darmen of darmwand nestelen. Het belangrijkste is daarom om schoon, vers vlees te eten dat goed, voldoende is verhit. Ook het wassen van groenten is belangrijk, zeker wanneer deze rauw gegeten worden. Daarnaast is het regelmatig handen wassen belangrijk. Enerzijds vergroot dit de hygiëne, anderzijds voorkom je hiermee herbesmetting. Als u nog vragen heeft over dit onderwerp of over de producten die worden behandeld in deze blog kunt u natuurlijk altijd uw vraag stellen. Plaats een reactie onder deze blog en u krijgt zo snel mogelijk antwoord!

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing