Vrijetijdsziekte: Fabeltje of Realistisch probleem?

Vrijetijdsziekte: Fabeltje of Realistisch probleem?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Wat is vrijetijdsziekte?

Vrijetijdsziekte is het verschijnsel dat verklaart dat mensen bij uitstek tijdens een vakantie of serie vrije dagen ziek worden, terwijl ze gedurende het jaar zelden ziek zijn. Wanneer eindelijk de tijd is gekomen om ontspannen te genieten van vrije tijd..krijgen ze griep, verkoudheid, migraine of hoofdpijn. De term vrijetijdsziekte is in de wereld gekomen door Psycholoog Ad Vingerhoets en inmiddels is wereldwijd de term vrijetijdsziekte of ‘leisure sickness bekend. In vakanties toont zich dit vooral in verkoudheden of griep, bij lange weekendjes zijn moeheid en migraine en hoofdpijn vaak het gevolg. Ben jij dus zo iemand die na een jaar hard werken tijdens kerst met hoofdpijn op bed ligt, dan is de kans groot dat je lijdt aan vrijetijdsziekte.

Hoe krijg je vrijetijdsziekte?

Vrijetijdsziekte komt met name voor bij mensen met een baan of functie die veel druk en stress met zich mee brengt. Cary Cooper, professor in organisatorische psychologie legde dit als volgt uit: Je immuunsysteem blijft continu gestimuleerd en ondersteund door de druk van werk en bijvoorbeeld deadlines. Je lichaam weet dat het niet ziek kan of mag worden. Wanneer je dan rust of ontspanning neemt, denkt je lichaam “de druk is er af: nu mag ik ziek worden. Ook veel lifestyle-experts en stress-counselors bevestigen deze uitleg. Het is een biologisch proces dat wanneer je eindelijk rust neemt, je lichaam de ruimte krijgt (en neemt) om te herstellen en sluimerende problemen aan bod te laten komen.

Kun je vrijetijdsziekte voorkomen?

Net als bij heel veel kwaaltjes is het zo dat wanneer je begrijpt en weet waardoor het komt, je beter in staat bent dit te voorkomen of beheersen. Gebaseerd op de wetenschappelijke uitleg dat je lichaam plotseling van hoge druk naar een ontspanningssituatie gaat, moet de overgang naar ontspanning en vrije tijd meer gedoseerd wordt. De kans op vrijetijdsziekte kun je dus verminderen door te zorgen dat deze overgang soepeler is. Ga wat meer sporten direct na je laatste werkdagen, werk klusjes in huis weg of houd je nog bezig met wat laatste schoonmaak. Zo went je lichaam beter aan de ontspanning van de aankomende tijd en is de overgang van druk naar ontspanning niet te abrupt. Aan de andere kant is de continue druk voor je lichaam niet goed. Het inbouwen van momenten van ontspanning gedurende een werkweek is daarom net zo belangrijk!

Lekker beginnen aan de zomer van 2013 met Broeders!

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing