Steken in je zij, hoe zit het nou ECHT?

Steken in je zij, hoe zit het nou ECHT?

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

1. De oorzaak van steken

Het lijkt misschien vreemd, maar wetenschappers hebben nog steeds geen eensluidende oorzaak kunnen vinden voor de steken die sporters ervaren. Bij ongeveer 15% van de sporters komt het regelmatig voor, maar ook andere sporters hebben eerder steken in de zij ervaren tijdens het sporten. Hierbij lijken cijfers te onderstrepen dat het bij bijvoorbeeld hardlopen relatief vaak voorkomt en de beginnende sporter eerder/vaker last heeft dan getrainde sporters. Ben je beginnende sporter, zorg dan ook voor ondersteuning met de juiste sportproducten. Vaak wordt gedacht en gezegd dat de milt de boosdoener is, maar deze bewering wordt door geen enkele wetenschapper onderstreept.

2. Hoe zit het dan wel?

Hoewel de volledige oorzaak niet bekend is, zijn wetenschappers er wel van overtuigd dat met name spanning op het bovenlichaam onderdeel is van deze last. Het bovenlichaam krijgt tijdens het sporten, mede afhankelijk van de sport die je kiest, flinke dreunen te verduren. Tegelijkertijd met deze ‘klappen' ben je intensief aan het ademen door de inspanning. Voor sommige spieren in het bovenlichaam lijkt dat op sommige momenten even te veel en een soort kramp is het resultaat. Stijve spieren en gewrichten zijn in geen enkel geval prettig. Er zijn dus ook allerlei middelen om dit te verhelpen.

3. Sportblessure?

Nee, steken in de zij zijn geen sportblessure en er is ook geen sprake van schade of beschadiging. Er is dan ook geen lange herstelperiode. Het kan tijdens bijvoorbeeld het hardlopen wel zo zijn dat door de steken het even onmogelijk lijkt om door te lopen. Geef je lichaam dan even rust en ga langzamer lopen of wandel even. Wetenschappers raden af om tegen wil en dank door de pijn heen te lopen, je lichaam geeft een teken. Ook echte sportblessures vragen overigens voldoende aandacht en tijd!

4. Steken voorkomen

Gelukkig is er geen sprake van een blessure en dat betekent dus ook dat er geen hersteltijd is. Maar je wilt ze graag vermijden omdat het je prestatie en prettige sportgevoel in de weg staat. Enkele tips die wetenschappers noemen zijn:

  • Zorg voor een goede opwarming en bouw je intensiteit op. Dat betekent niet ineens vanuit het niets hoogintensief sporten, maar je lichaam de tijd geven om te wennen aan inspanning en het opwarmen van spieren.
  • Voorkom dat je vlak voor het sporten (veel) eet. Het is niet prettig met een volle maag te sporten, maar zo vraag je je lichaam ook zich op het verteren van je voedsel te concentreren, terwijl je ook aandacht vraagt voor de sportprestatie.

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing