De meest voorkomende (sport) blessures.

De meest voorkomende (sport) blessures.

person Door: ( Auteur ) Hélène Melis , calendar_today Geplaatst op:

Blessures horen bij de sport. Sporten en bewegen is goed voor je! Het helpt je gezond te houden, fit te voelen en je energiepeil hoog te houden. Daarnaast ervaren veel teamsporters het als een heerlijke sociale bezigheid. Natuurlijk heeft sporten soms ook een andere kant, wanneer je te maken hebt met een blessure. Iedereen kent de beelden van de kreunende voetballer op het veld, maar ook buiten topsport krijgen we ermee te maken. Sportblessures komen, vervelend genoeg, erg vaak voor. Maar welke blessures komen nu het meeste voor? En hoe komen deze blessures? Kun je ze ook voorkomen? Op deze en andere vragen proberen we in dit artikel een antwoord te vinden.

Dit zijn de 3 meest voorkomende blessures

  1. Verreweg de meest voorkomende (sport)blessure is een kneuzing of een verstuiking van de enkel. Deze blessure zie je bij diverse sporten terugkomen en is gemiddeld gezien de meest sportbrede blessure. Ofwel; je enkel kan ongeacht de sport of het type lichaamsbeweging dat je beoefent als een ‘zwakke plek’ in blessureland worden gezien.
  2. Knieblessures komen op een goede tweede plaats, soms met korte hersteltijden en klein ongemak, maar soms ook in vervelender varianten. Een knie is dan ook een complex gewricht met veel structuren.
  3. Daarna volgen blessures aan borstkas/rug/buik, hand en schouder/arm/pols.

Enkel- en knieblessures vertegenwoordigen echter het merendeel van de blessures die de gemiddelde persoon die met enige regelmaat sport of beweegt in Nederland oploopt. Omdat sporten en bewegen, zeker nu het voorjaar is aangebroken, een heerlijke en gezonde bezigheid is, wil je graag weten hoe je deze blessures kunt voorkomen.

Waardoor worden deze blessures veroorzaakt?

Zowel enkel- als knieblessures komen vaak door een verkeerde ondergrond (voor het type bezigheid) of door een verkeerde afzet of landing bij het springen. Ook is het zo dat je eerder kans maakt op een blessure als je eerder al geblesseerd geraakt bent. Het probleem bij veel sporters is daarnaast ook dat ze geneigd zijn om een blessure onvoldoende aandacht te geven waardoor de blessure alleen maar erger wordt en de kans op een vervolgblessure toeneemt.

Het voorkomen van een blessure

Natuurlijk kun je nooit honderd procent voorkomen dat je een blessure krijgt, een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Het is echter wel mogelijk om het risico zo klein mogelijk te maken. Dat kan bijvoorbeeld door het gebruik van een enkelbrace of kniebrace of kniebandage en door een goede warming-up. Er zijn tal van sportproducten voor mensen die actief sporten en bewegen. Zorg er ook altijd voor dat je tijdens het sporten geconcentreerd blijft en goed oplet waar je neerkomt en waar je je voeten neerzet. Je huidige conditie en lichaamsgesteldheid zijn ook van invloed op je risico. Ben je een getraind sporter, dan is je lichaam vaak tot meer in staat dan een sporter met mindere conditie, maar ook dan is een blessure niet uitgesloten. Goede schoenen en extra spierversterkende oefeningen zijn ook belangrijke tips die in sportwereld veel worden gegeven.

Als je dan toch een blessure oploopt..

Wees voorzichtig! Het niet serieus nemen van een blessure kan voor veel problemen in de toekomst zorgen en vergroot de kans op vervolgblessures. Zorg dus dat je goed geneest, rust neemt en indien nodig een huisarts raadpleegt. Tevens is het bij een lichte blessure verstandig om sportgel te gebruiken. Sportgel werkt namelijk verkoelend en gaat de pijn tegen. Bovendien werkt het ook nog eens helend! Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op of plaats een reactie onder deze blog! Wij proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op uw vraag.

Producten

Stel een vraag

En wij beantwoorden die zo snel mogelijk!

insert_comment Geef je reactie

Reageren op dit bericht

Heeft u een vraag over dit artikel en of bijbehorende producten? Plaats deze dan hier en wij zullen u zo spoedig mogelijk antwoorden.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hoe we met uw gegevens omgaan? Bekijk het in onze privacyverklaring

security

Deze site is beveiligd door reCAPTCHA en de Privacyverklaring en Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing